|
Registracija | Prijavi se!


Zanimljivosti, priče i legende iz Srbije

Tajna manastira Kumanica - zagonetni kamen

Kumanica, teško odaje svoje tajne. Jer, prvi kamen je iz dalekog 12. veka. Iako je prva molitvena odaja u podnožju stena odavno srušena, taj prvi kamen je vraćen. Ceo tekst!Tajne planine Rtanj

Planina Rtanj je pravo mesto za sve koji vole izazov. Ova planina je poznata po brojnim podzemnim izvorima, pećinama, jamama, lekovitom bilju, vatrenim loptama, koje predstavljaju prirodni fenomen, i drugim kuriozitetnim i neobjašnjivim pojavama. Zbog toga privlači veliki broj avanturista za koje poseban izazov predstavlja uspon na vrh Rtnja (Šiljak 1560 metara) sa koga seže pogled čak do ušća Save u Dunav.  Ceo tekst!Zašto se šljive koje rastu pored crkve brvnare uvijaju uvek u istom smeru?

U neposrednoj blizini Prolom Banje se nalazi i crkva brvnara posvećena svetom knezu Lazaru. Ovo je jedina takva crkva u Toplici, a zanimljiva je zbog šljiva koje rastu pored nje i uvijaju se uvek u istom smeru. Vremenom se šljive osuše i padnu, ali izrastu nove, opet uvrnute. Ceo tekst!Gde je umro Boško Jugović, kad se vraćao iz Kosovskog boja

Planina Javor jedna je od najlekovitijih u Srbiji. Poznata je po lekovitosti za razne bolesti – anemije, hroničnih respiratornih oboljenja, bronhitisa, astme, emfizema. Planina Javor pogodna je i za podizanje opšteg stanja imuniteta.  Ceo tekst!Ko je bio Rajko po kome je Rajkova pećina dobila ime?

Rajkova pećina se nalazi nedaleko od Majdanpeka, ime je dobila po vojvodi Rajku koji je živeo u ovim krajevima u 17. veku i, prema predanju, za videla služio goste u mehani starog rudarskog naselja, a noću, sa svojim prijateljem pop Martinom, napadao turske karavane i opljačkano blago, kako se tada verovalo, skrivao upravo u pećini. Ceo tekst!


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming