|
Регистрација | Пријави се!


Занимљивости, приче и легенде из Србије

Сам у пећини 463 дана

Милутин Вељковић чувен је по томе што је успео да проведе читавих 463 дана буквално зазидан у Самар пећини, живећи унутар исте, испитивајући је, притом покушавајући да потуче светски рекорд неког француза који је под земљом провео целих годину дана. Цео текст!



Зашто се шљиве које расту поред цркве брвнаре увијају увек у истом смеру?

У непосредној близини Пролом Бање се налази и црква брвнара посвећена светом кнезу Лазару. Ово је једина таква црква у Топлици, а занимљива је због шљива које расту поред ње и увијају се увек у истом смеру. Временом се шљиве осуше и падну, али израсту нове, опет уврнуте. Цео текст!



Легенда о Синан Паши

У Призрену је у 16.веку владао и спроводио османски закон Синан Паша, арбанаски потурчењак из околине Призрена (Љуме), веома цењен и образовани изасланк турског цара. Остати упамћен у том времену и након смрти је могуће уколико се сагради задужбина, што већа задужбина - то већа прича.

Цео текст!



Марков камен

На планини се налази Марков камен, место где је некад био велики камен, са утиснутим коњским копитом. Верује се да се ради о копиту Марковог коња Шарца.  Цео текст!



Легенда из народне песме „Бог ником дужан не остаје”

У време кнеза Лазара било је доста властеле у овим крајевима. Међу њима су били и властелини Павле и Радул, који су имали и најмлађу сестру Јелицу и коју су обожавали и увек је даривали најлепшим поклонима кад год су се враћали са пута. Цео текст!






© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming