|
Регистрација | Пријави се!


Занимљивости, приче и легенде из Србије

Где је умро Бошко Југовић, кад се враћао из Косовског боја

Планина Јавор једна је од најлековитијих у Србији. Позната је по лековитости за разне болести – анемије, хроничних респираторних обољења, бронхитиса, астме, емфизема. Планина Јавор погодна је и за подизање општег стања имунитета.  Цео текст!Како је Шашиловац добио име?

У то време налазио Турски логор на подручју дањашнег Шашиловца у коме је главни био бег Мухарем кога је народ због његових дела прозвао шашавим „Шашком“. Тада је постојао и манастир у селу и за време једне свадбе док су се сви сватови налазили на венчавању, Шашко нареди Турцима да заузму манастир, да све поубијају и да их баце у оближњи бунар. Цео текст!Ко је био Рајко по коме је Рајкова пећина добила име?

Рајкова пећина се налази недалеко од Мајданпека, име је добила по војводи Рајку који је живео у овим крајевима у 17. веку и, према предању, за видела служио госте у механи старог рударског насеља, а ноћу, са својим пријатељем поп Мартином, нападао турске караване и опљачкано благо, како се тада веровало, скривао управо у пећини. Цео текст!Легенда о Келтима и Врачи са Јухора

До великих археолошких открића најчешће се долази случајно. Тако је било и овога пута, на планини Јухор, испод највишег врха Велики Ветрен.
Велике заслуге за ово откриће имају ловци и једна лисица. Наиме, приликом хајке, ловци су псима гоничима натерали лисицу у бег. Кад се лисица завукла у своју јазбину, довели су пса јамара и она је морала да побегне из јаме. Ловци су је спремно дочекали, а лисица је на изненађење ловаца у чељустима држала неки чудан, метални предмет, који је личио на узенгију.  Цео текст!Како је планина Бесна кобила добила име

Планина Бесна кобила се налази на југу Србије, 40 км источно од Врања, у непосредној близини међународног аутопута Е-75. У подножју планине се налази и Врањска бања позната по лековитим изворима термалне воде. Цео текст!


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming