|
Регистрација | Пријави се!


Занимљивости, приче и легенде из Србије

Легенда о трагичној љубави цареве кћери и лепог свињара из оближњег села

Легенда која говори како је Лебане добило име је описана у легенди о трагичној љубави цареве кћери и лепог свињара из оближњег села. Цео текст!Легенда о Седлару (општина Свилајнац)

Према предању, у време робовања Срба под Турцима, на месту где је сада велико и лепо село Седларе, било је само неколико кућа. У једној од њих живео је и радио веома вешт седлар. У време устанка против Турака, највеће благо сваког устаника био је добар коњ, светло оружје и пригодно седло на коњу. Са срцем јуначким у грудима требало је Србију од петовековног ропства ослободити. За једно предивно, златом опшивено седло, седлар је на поклон добио као вихор брзог коња Белца. Цео текст!Оборен невидљиви Ф-117

Пуковник Војске Југославије Золтан Дани је 1999. године оборио је невидљиви Ф-117 авион америчког пилота Дејла Зелка у Буђановцима.
Цео текст!Ко је био Споменко Гостић

Рођен је 14. августа 1978. године у Добоју, а 14 година касније, када је избио рат се придружио редовима Војске Републике Српске. Убрзо је био распоређен на прву линију фронта где се храбро борио и много пута био рањаван. Цео текст!Како је село Драгово добило име

Некадашња левачка села Дубница, Волујак и Пуљци била су збијена једно до другог и више су личила на једно, него на три села. На позив Живојина Жике Радојевића Брадаре, кмета села Волујак, 29. августа 1900. године (Св. Роман) састали су се кметови ова три села. Цео текст!


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming