|
Registracija | Prijavi se!VujanVujan je niska planina, najviši vrh je Veliki Vujan 856 metara nadmorske visine, oko 5 kilometara južno od Gornjeg Milanovca.

Naziv ove planine, prema legendi, nastao je po vetrovima koji fijuču dolinama, a narod u selima kaže vijuče i bez vetrova. Planina je bogata šumom. Vrh je označen velikom piramidom.

Prostire se između reka Despotovice kod Brđanske klisure i kao venac na jugoistok do reke Banje. Njegove strane strmo se spuštaju, naročito na severozapad. Na vencu je nekoliko vrhova. Istočna strana venca vezana je preko visa Jasike za planinu Jževac na istoku, a na jugu za Bukovik. Geološki sastav čine: serpentint, dolomit, krečnjak, peščara, konglomerat i glinica.

Manastir Vujan, nalazi se sa južne strane ove planine, po kojoj je i dobio ime. U srednjem veku zvao se Obrovin. U manastiru je i drveni krst koga je svojom rukom izdeljao Gojko Stojčević (Patrijarh srpski Pavle), dok je bio iskušenik u ovom manastiru od 1944 do 1946.g. Manastir je pod zaštitom države, kao spomenik od izuzetne kulturne vrednosti.Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

Kategorije© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming