|
Registracija | Prijavi se!DevicaDevica je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, predstavlja krečnjački plato sa nadmorskom visinom od oko 1160 metara. Najviši vrh je Čapljinac 1186 metara, Oštra Čuka 1074 metara, Čaške 1136 metara, Gola Čuka 1138 metara. Planina je okružena Sokobanjskom kotlinom na severu, ka istoku Knjaževačkom kotlinom, dok se južno od nje nalaze Svrljiška kotlina i sliv Toponičke reke (deo Južnomoravske doline). Planina je poznata po krečnjacima velike čistoće, na visoravni planine se nalazi krečnjak iz doba jure i krede tako da je planina izbrazdana vrtačama, škrapama, manjim uvalama, propastima i pećinama.

Tajanstveni kameni krugovi na planini Devici, u blizini Sokobanje, najverovatnije su ostaci drevne opservatorije koja je našim precima služila za posmatranje kretanja Sunca i Meseca i pravljenje kalendara. Ovo je rezultat istraživanja tima stručnjaka predvođenih psihijatrom Aleksandrom Bajić, koja se već petnaestak godina bavi proučavanjem slovenske mitologije.Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

Kategorije© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming