|
Registracija | Prijavi se!JavorPlanina Javor jedna je od najlekovitijih u Srbiji. Najviši vrh (Vasilin vrh) nakazi se na 1520 metara nadmorske visine. Poznata je po lekovitosti za razne bolesti – anemije, hroničnih respiratornih oboljenja, bronhitisa, astme, emfizema. Planina Javor pogodna je i za podizanje opšteg stanja imuniteta. Ivanjički kraj kome pripada i planina Javor je zanimljiv i zbog prirodnih lepota. Raznovrsnost i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta je jos jedna od karakteristika. Šume obiluju bukvom, smrčom, hrastom, kao i vrbom, topolom, javorom i brezom...

Legenda kaže da je ranjeni Boško Jugović sa Kosova polja krenuo na Javor da vida rane. Znao je da ova planina bistrim izvorima, lekovitim travama leči i najveće bolesti. Putovao je dugo na svom vrancu. Stigao je do jednog brda iznad Ivanjice gde su mu dugo lečili rane travama i melemima, ali ne beše mu spasa. Legenda kaže da je tu i umro i da je na tom mestu sahranjen. Mnogo vekova kasnije tu je podignuta crkva pod hladom devet stoletnih hrastova koje je posadio narod ovog kraja u spomen na sve Jugoviće.

Na obroncima planine Javor nalazi se manastir Dubica.


OJ, LIVADO, ROSNA TRAVO

Oj, livado
rosna travo
Javore, Javore
ko po tebi čuva stado
zlato moje

Čuvala ga devojčica
Javore, Javore
od sedamnaest godinica
zlato moje.

Ovce čuva, pesmu peva
Javore, Javore
moj Dragane
što te nema
zlato moje.

Što te nema ovih dana
Javore, Javore
kad ja ovce čuvam sama
zlato moje.
Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

Kategorije© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming