|
Registracija | Prijavi se!MedvednikPlanina Medvednik (1247 metara) nalazi se u središtu planinskog venca koji od Drine na Zapadu preko Gučeva, Bornje, Jagodnje i Sokolske planine, posle Medvednika, nastavljaju Orovička planina, najviši Povlen, Maljen sa Divčibarama, a završavaju Suvobor i Rajac na istoku.

Ukupna površina Medvednika od prevoja Proslop iznad varošice Pecka do sela Jovanje i prilaza Valjevu je 367 kvadratnih kilometara, a uže, najviše područje sa karakterističnom gredom dugo je 5 kilometara i skoro neprimetno, bez napora, izvodi posetioca na vrh planine sa izvanrednim vidikom.

Medvednik je dobio ime po tome što se ova planina sa valjevske strane vidi kao pravi golemi medved koji je prilegao da se odmori. Drugi su pak tvrdili da je ime došlo po velikom broju medveda koji su izlovljeni, dok po trećima su ovde kajmak sir i jagnjetina kao med pa stoga i planina dobi ovo ime.

Posebna atrakcija je rečica Zavošnica koja sa tri strane zavija oko planine i vrši takozvanu „krađu“ vode iz jednog sliva u drugi, probijajući krečni greben Vojinova stena ili Platno, visoko 300 metara. Posle 10 kilometara toka sa velikim padom, punih klisura, vodopada, brzaka, uliva se kod Zelenog vira u Ljuboviđu, pritoku Drine. Odlična tura za prave šetače.

Razume se da Medvednik privlači pre svega čistom, očuvanom prirodom, obiljem šuma sa dobrim prinosima ukusnih pečurki i livadama sa puno jagodica i lekovitog bilja. U blizini Medvednika obavezno vredi posetiti manastir Pustinja (14. vek) sa živopisom i etno selo Bebića Luka sa pravim biserima narodnog graditeljstva.
Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

Kategorije© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming