|
Registracija | Prijavi se!RadanPlanina Radan nalazi se na jugu Srbije sa najvišim vrhom Šopotom od 1409 m.

Radan čuva tri lokaliteta izuzetne lepote i značaja, a to su: Đavolja varoš, Caričin grad i neolitsko naselje Pločnik.

Radan planina naseljavana je još od vremena praistorije. Za nju su znali još i Rimljani te na njoj podizali svoja naselja, od kojih su mnoga neistražena. Pored strateške važnosti njima je ova planina pružala spokojstvo i uživanje u njenim blagodetima. Na njenim padinama nalazi se i arheološki lokalitet iz tog perioda "Caričin grad" – Justinijana prima.

Stručnjaci kuršumlijskog preduzeća "Planinka" otkrili su na obroncima Radan planine nov prirodni fenomen kameni zid dužine najmanje 100 metara, visine 10 metara. Ovo prirodno čudo po izgledu podseća na DŽinovski most u severnoj Irskoj, koji je pod zaštitom UNESCO. Jedina razlika je površina i to što je kameni zid horizontalan.

Meštani sela Ivanje na planini Radan u južnoj Srbiji zbunjeni su neobičnom prirodnom pojavom koju su stručnjaci nazvali "gravitaciona anomalija", ali koja još nema potpuno naučno objašnjenje.

"Ovde sigurno postoji fenomen. Voda teče uzbrdo u dužini od oko 250 metara, a ugašen i otkočen automobil takođe se kreće uzbrdo. Mogao sam da zaključim da se radi o poremećaju magnetizma, to je gravitaciona anomalija i sa sigurnošću se tako za sada može prihvatiti", rekao je agenciji Beta profesor na beogradskom Prirodno- matematičkom fakultetu Milivoje Maćejka. Profesor Maćejka kaže da na ovom području, na deonici puta od oko 200 metara, zaista postoji prirodni fenomen, ali da je potrebno angažovati druge naučnike koji bi sa svih strana detaljno proučili pojavu i dokazali postojanje gravitacione anomalije.

Međutim, profesor sa novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta Radenko Kisić rekao je za list "24 časa" da "gravitaciona anomalija ne postoji". "Verovatno zbog terena ljudima ono što je nizbrdo izgleda uzbrdo. Da automobil krene uzbrdo bilo bi potrebno da ispod tog puta ima na tone uranijuma, što je mala šansa. Besmisleno je govoriti o jakom magnetnom polju, jer bi ljudima ispadali zubi", rekao je Kisić za beogradski list.

Drugi poznati fenomen sa Radan planine je travka u kojoj se nalazi protivotrov od zmije.

VideoKomentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

Kategorije© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming