|
Регистрација | Пријави се!РаданПланина Радан налази се на југу Србије са највишим врхом Шопотом од 1409 м.

Радан чува три локалитета изузетне лепоте и значаја, а то су: Ђавоља варош, Царичин град и неолитско насеље Плочник.

Радан планина насељавана је још од времена праисторије. За њу су знали још и Римљани те на њој подизали своја насеља, од којих су многа неистражена. Поред стратешке важности њима је ова планина пружала спокојство и уживање у њеним благодетима. На њеним падинама налази се и археолошки локалитет из тог периода "Царичин град" – Јустинијана прима.

Стручњаци куршумлијског предузећа "Планинка" открили су на обронцима Радан планине нов природни феномен камени зид дужине најмање 100 метара, висине 10 метара. Ово природно чудо по изгледу подсећа на Џиновски мост у северној Ирској, који је под заштитом UNESCO. Једина разлика је површина и то што је камени зид хоризонталан.

Мештани села Ивање на планини Радан у јужној Србији збуњени су необичном природном појавом коју су стручњаци назвали "гравитациона аномалија", али која још нема потпуно научно објашњење.

"Овде сигурно постоји феномен. Вода тече узбрдо у дужини од око 250 метара, а угашен и откочен аутомобил такође се креће узбрдо. Могао сам да закључим да се ради о поремећају магнетизма, то је гравитациона аномалија и са сигурношћу се тако за сада може прихватити", рекао је агенцији Бета професор на београдском Природно- математичком факултету Миливоје Маћејка. Професор Маћејка каже да на овом подручју, на деоници пута од око 200 метара, заиста постоји природни феномен, али да је потребно ангажовати друге научнике који би са свих страна детаљно проучили појаву и доказали постојање гравитационе аномалије.

Међутим, професор са новосадског Природно-математичког факултета Раденко Кисић рекао је за лист "24 часа" да "гравитациона аномалија не постоји". "Вероватно због терена људима оно што је низбрдо изгледа узбрдо. Да аутомобил крене узбрдо било би потребно да испод тог пута има на тоне уранијума, што је мала шанса. Бесмислено је говорити о јаком магнетном пољу, јер би људима испадали зуби", рекао је Кисић за београдски лист.

Други познати феномен са Радан планине је травка у којој се налази противотров од змије.

ВидеоКоментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

Категорије© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming