|
Registracija | Prijavi se!Homoljske planineHomoljske planine se nalaze u istočnoj Srbiji. Izgrađene su pretežno od škriljaca i krečnjaka. Imaju pravac pružanja zapad-istok i smeštene su između Zviške kotline na severu i Žagubičke kotline na jugu, kao i između Mlavske kotline na zapadu i izvorišnih delova Gornjeg Peka na istoku. Prosečna visina je oko 900 metara, a najviša tačka iznosi 962 metra.

Homoljske planine čine živopisni predeli Istočne Srbije, sa zanimljivim pećinama, drevnim legendama, običajima i mitovima, skrivenim blagom, brojnim vodotocima, vodopadima, stenovitim planinskim vrhovima, raskošnim pašnjacima, planinskim vidikovcima, ljupkim selima, živopisnim folklorom i tradicionalnim manifestacijama i srdačnim lokalnim stanovnicima...

Po ulasku u kučevsku opštinu u blizini naselja Blagojev Kamen, Pek dugo teče Volujskom klisurom (20 km), sa obe strane oivičenom bujnom bukovom šumom.

Kod mesta Krst u selu Voluja, Pek ulazi u široku Zvišku kotlinu. Posle krivudavog toka od 31,5 km, na izlasku iz Kučeva Pek ulazi u Kaonsku klisuru, kroz koju teče do sela Lješnica (13,5 km). Ispirači govore da su još stari Rimljani u njenom koritu nalazili sitne čestice zlata zbog kojeg se Kučevo sa okolnim brdima nekad zvalo Starozlatija, ili "grad u zlatnoj dolini".

Prvi ispirači s lopatama, sitima, koritancima, stigli su ovde, svega desetak kilometara od nekadašnjeg rudnika zlata i mesta Blagojev kamen, početkom šezdesetih godina prošlog veka. Zlatna groznica trajala je sve do pred kraj veka, a alata su se prihvatili pre svih penzionisani rudari iz Majdanpeka. Znali su gde da ispiraju zlatonosni pesak. Tada je Narodna banka dobro plaćala "samorodno" zlato.Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

Kategorije© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming