|
Регистрација | Пријави се!Хомољске планинеХомољске планине се налазе у источној Србији. Изграђене су претежно од шкриљаца и кречњака. Имају правац пружања запад-исток и смештене су између Звишке котлине на северу и Жагубичке котлине на југу, као и између Млавске котлине на западу и изворишних делова Горњег Пека на истоку. Просечна висина је око 900 метара, а највиша тачка износи 962 метра.

Хомољске планине чине живописни предели Источне Србије, са занимљивим пећинама, древним легендама, обичајима и митовима, скривеним благом, бројним водотоцима, водопадима, стеновитим планинским врховима, раскошним пашњацима, планинским видиковцима, љупким селима, живописним фолклором и традиционалним манифестацијама и срдачним локалним становницима...

По уласку у кучевску општину у близини насеља Благојев Камен, Пек дуго тече Волујском клисуром (20 км), са обе стране оивиченом бујном буковом шумом.

Код места Крст у селу Волуја, Пек улази у широку Звишку котлину. После кривудавог тока од 31,5 км, на изласку из Кучева Пек улази у Каонску клисуру, кроз коју тече до села Љешница (13,5 км). Испирачи говоре да су још стари Римљани у њеном кориту налазили ситне честице злата због којег се Кучево са околним брдима некад звало Старозлатија, или "град у златној долини".

Први испирачи с лопатама, ситима, коританцима, стигли су овде, свега десетак километара од некадашњег рудника злата и места Благојев камен, почетком шездесетих година прошлог века. Златна грозница трајала је све до пред крај века, а алата су се прихватили пре свих пензионисани рудари из Мајданпека. Знали су где да испирају златоносни песак. Тада је Народна банка добро плаћала "самородно" злато.Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

Категорије© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming