|
Регистрација | Пријави се!ЧемерникЧемерник често посећују људи који дођу на Власинско језеро јер је лако доћи до самог врха (Велики Чемерник 1638 м). Пут је широк и до врха се стиже за 2-2,5 сата. Одатле се пружа прелеп поглед на језеро и околне планине (Стрешер, Грамаду, Варденик, Острозуб). Налази се на територији општине Сурдулица. Има облик била које се пружа меридијански. Припада планинама средње висине, то је типична громадна родопска планина заобљених врхова. Састављен је од кристаластих шкриљаца прве групе. Било је оголићено, а падине су делом под шумом. У источном подножју су највећа насеља Власина Рид и Црна Трава, а на западном Млачиште, Мачкатица, Мањак и Љутеж. На Чемернику су, до 1941. године, своја стада напасали и Ашани или Каракачани, пореклом из северне Грчке. Њих је народ називао још и Црновунцима, јер су им овце биле црног руна и веома издржљиве на временске услове. О боравку Ашана говоре и топоними на овој планини: Ашанске колибе, Ашанске ливаде. У новије време у Мачкатици је новембра 1940. године једна немачка фирма отпочела експлотацију руде молибден. Рудник је затворен 1950. године.

Чемерник је добио име по отровној биљци чемерици (Veratrum), које, уз остало планинско биље, има у изобиљу на овој планини. Доминира бела чемерика, али последњих година почиње да се суши и ишчезава са његових пашњака.

Први пут се помиње у биографији деспота Стефана Лазаревића од Константина Филозофа 1431. године. Ту се наводи како је свирепи султан Муса, Бајазитов син, служећи се тактиком изненађења, на сам Бајрам, по јануарској цичи, у војничком походу од Софије до Врања и Новог Брда у напорном маршу прешао преко "планине глагољемаја Чемерник".

Легенда о називу ове планине, чији је највиши врх Велики Чемерник (1638 м), каже да је војвода Дејан, на позив кнеза Лазара, скупио војску и застао у Вилином лугу. Од дугог путовања војници су, омамљени мирисима траве, заспали и закаснили на Косовску битку. Војвода Дејан је заплакао проклињући миришљаву траву: "Ех, црна и чемерна траво, вечито црна и чемерна била, ти нас опи и успава те за бој задоцнисмо и изгубисмо царство". Од тада се Вилин луг зове Црна Трава, а планина Чемерник.
Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

Категорије© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming