|
Регистрација | Пријави се!Глухавица (Тутин)Кадија Глухавички је прва значајна историјска личност из Санџака која се појављује у неком писаном историјском документу.

Кадија се налази 1396. у Глухавици и о томе је обавестио Дубровник. То писмо није сачувано, али је сачуван одговор дубровачког кнеза глухавичком кадији од 28. марта 1396. године:

"Поштованом пријатељу кадији у Глухавици од владајућег дубровачког кнеза и од цијеле општине поздрав. Примисмо твоје писмо и разумјесмо како јачаш и потврђујеш вјеру великог Цара и твоју нашим трговцима, да иду несметано по царевој земљи плаћајући царину по закону. И како нам по твојој љубави обећаваш да чуваш наше трговце, ми смо ти на то свесрдно захвални. И ми што је у нашој могућности ради смо за ваше поштење. А што пишеш да си ти у Глухавици, да долазе и свраћају наши трговци к теби у Глухавицу, те ту да плаћају царину, а другим путем да не иду, то је тешка ствар. У вези с тим, драги пријатељу, и одговарам ти. Царева земља је велика, дуга и широка и много путева по њој има. По њој трговци иду и тргују како се коме свиди.

Много је тешко трговцима да истим путем иду у цареву земљу и ако им се такав закон постави трговци ће бити обаметени и неће трговати по царевој земљи. Стога ће бити горе царевој привреди, а ми трговцима не можемо наредити ни забранити да не иду куда могу у цареву земљу, где им се свиди и гдје ће им бити корисније. Куда год буду ишли по царевој земљи плаћаће царину по закону. Молимо те да имаш наше трговце у обзир и чувај их и подржи добрим законима као што се надамо да ће бити, а они ће то снисходљиво видјети. Молимо те, одговори нам, да нам се трговци не устављују.

Бог с вама!"

Кнез дубровачки
28.март 1936.год. "

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming