|
Регистрација | Пријави се!Вучак (Смедерево)Вучак је приградско насељено место града Смедерева у Подунавском округу. Према попису из 2011. било је 1890 становника.

Вучак се налази јужно од Смедерева. Вучак је старије насеље. Нема писаних података, а и предање не зна ништа о томе када је село основано. Први писани подаци потичу са почетка 18. века.

На карти из доба аустријске владавине (1718-1739. године) је забележено ово место под именом Wutschak. Касније се Вучак спомиње у арацким списковима. Године 1818. имао је 29 кућа, а 1822. 27 кућа. Године 1846. године Вучак је имао 37 кућа а по попису, а 1921. године имао је 117 кућа са 606 становника.

У насељу Вучак живи 1251 пунолетних становника, а просечна старост становништва износи 36,9 година (36,2 код мушкараца и 37,6 код жена). У насељу има 513 домаћинстава, а просечан број чланова по домаћинству је 3,23.

Ово насеље је великим делом насељено Србима, а у последња три пописа, примећен је пораст у броју становника.

Положај села: Село Вучак лежи у долини Вучачког Потока чије је извориште у Злобари. Куће су на обема странама овог потока.

Воде: Цело село се служи извором Грчицом, а употребљава се и вода са дермова.

Земље и шуме: Општина има заједничку утрину и забран. Виногради су на Виноградском Брду, зиратна земља је на Великим Локвама, Граници – где има и забрана – и Алугама.

Тип села: Вучак је насеље збијеног типа, са кућама груписаним дуж сеоских путева. Не дели се на крајеве.

Текст и фотографије: Радио Поток

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming