|
Регистрација | Пријави се!Плочник (Прокупље)Прва појава коришћења метала у свету регистрована је на подручју Србије, на локалитетима Плочник и Беловоде. Када је почела производња метала и на који начин је произведен први метал питања су о којима се расправља у протеклих 200 година.

Ископавања на археолошком налазишту Плочник започета су почетком прошлога века, а обновљена 1996. године када је откривена већа количина бакарних предмета, међу којима и добро очувана бакарна секира, стара више од 7.000 година пре нове ере. Тиме је привучено изузетно интересовање у научним круговима широм света, јер до сада нигде нису пронађени метални предмети старијег порекла.


Бој на Плочнику

Кад је средио прилике у Малој Азији, цар Мурат се опет окреће према Србији. Велика војска, коју је лично предводио 1386. године упала је из Бугарске у пиротски, нишки и топлички крај.

Њихови брзи коњаници (специјалне јединице "акинџије") су дубоко продрли на свим правцима, извиђајући, пљачкајући и пустошећи.

Располажући многобројним опсадним справама, вешти и искусни у освајању тврђава у ратовима у Малој Азији, Турци су брзо присилили браниоце пиротске тврђаве, којом су командовали кнежеви сестрићи, браћа Мусићи, да напусте тврђаву и повуку се према Нишу, успевши само да је запале при повлачењу.

Боље изграђена и са већом посадом нишка тврђава се бранила пуних 25 дана. Када су и њу освојили, Турци су нагрнули на Топлицу.

Задржавање Турака код Ниша омогућило је кнезу Лазару да прикупи доста војске за одлучујући бој у Топлици. По неким недовољно провереним изворима, кнезу Лазару је са нешто војске у помоћ пристигао Вук Бранковић, пошто је утврдио да се турска војска не креће и према Качанику. Овде је кнез Лазар са другим војсковођама намамио Турке у долину Паљевске реке у селу Плочнику. Када су Турци дубоко ушли у долину, из оближњих шумарака су на њих, са свих страна, навалили Срби уз звуке рогова, тутњаву добоша и гласне повике.

Настала је страховита сеча, у којој је предњачила српска оклопна коњица. Изненађени и успаничени, Турци нису издржали и дали су се у панично бекство према реци Топлици и планини Соколовици. Срби су их дуго прогонили.

Турски губици су били велики, па су морали да напусте Србију, задржавши само нишку тврђаву.

MineravitaКоментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming