|
Registracija | Prijavi se!Ždrelo (Petrovac na Mlavi)Geotermalni izvor

Banja Ždrelo je jedinstvena po tome što su bazeni ispunjeni termalnom vodom temperature oko 40°C koja izvire 200 metara ispod zemlje.

Pored toga što omogućava uživanje na niskim zimskim temperaturama ova voda ima i lekovita svojstva. Termomineralna voda koja se nalazi u bazenima Banje Ždrelo pomaže u lečenju psorijaze i drugih kožnih i reumatskih bolova a ohlađena može da se pije i pomaže kod gastritisa i blagotvorno deluje na digestivne organe.

Banja Ždrelo nosi ime po nekadašnjem srednjovekovnom gradu čiji ostaci tvrđave koje je nekada u njemu bila i dan danas postoje. Lekovite vode na ovom području otkrivene tek relativno skoro – pre nekih 20-ak godina. Te se početak razvoja zdravstvenog turizma u ovim krajevima odigrao u skorije vreme.


Manastir Sveta Trojica

Na brdu Mali Čukar u ataru sela Ždrelo nalazi se manastir Sveta Trojica. Sagrađen je pored izvora lekovite vode. Prema legendi mnogi bolesnici su posle upotrebe ove vode i molitve Bogu progledali.

Ideju da na temeljima nekadašnje crkve Svete Trojice sazida manastir Sima Stevanović iz Ždrela dobija 1955. godine. Početkom 1998. on pribavlja saglasnost nadležnih institucija i počinje sa zidanjem, a zvršava manastir 2001. Crkva je jednobrodna građevina sa jednim kubetom u vizantijskom stilu.

Prema predanju stari manastir je podigao kralj Milutin krajem trinaestog veka ili početkom četrnaestog veka. Prvo je posvećen svetom Nikoli, zatim svetim apostolima Petru i Pavlu a onda Svetoj Trojici. Manastir su oko 1718. godine u znak odmazde porušili Tatari koji su ratovali za Tursku, kada su pretrpeli katastrofalan poraz od austrijske vojske.

Manastir se obnavlja a ponovo strada 1790. godine u okršajima austrijske i turske vojske.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming