|
Регистрација | Пријави се!Подлокањ (Нови Кнежевац)Када је Миле Клепић, становник Новог Кнежевца, писац, историчар и заљубљеник у старине, пореклом из севернобанатског села Подлокања, у канцеларију Стевана Војводића, директора Народног музеја у Кикинди, иначе археолога по занимању, донео посуде пронађене приликом копања јама за садњу воћа, стручњацима ове угледне културне институције било је јасно да се у башти куће Јеле Лајић, у Улици Жарка Зрењанина 35. у Подлокању, налази вредно налазиште.

Пронађени материјал идентификован као покретни, који припада Тисзаполгар и Бодрогкерестур култури бакарног доба, малобројној и недовољно истраживаној на подручју југословенског дела Панонске низије.

Две компоненте доминирају овим локалитетом. Прва је некропола Тисзаполгар и Бодрогкерестур културе из 3200-3000. године пре нове ере и насеобински објекти раног средњег века и ранословенског периода. Пронађен је, иначе 51 гроб Тисзаполгар и Бодрогкерестур културе. Такође, пронађено је 109 керамичких посуда, 27 керамичких ножева и стругача, два бакарна шила и једна бакарна секира. Овом списку треба додати 380 перли од кречњака.

Пронађен је и 21 уклопни објекат, 11 надземних објеката и 6 ровова профилације б. који су вероватно служили као објекти комуникације и у одбрамбене сврхе.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming