|
Регистрација | Пријави се!Мајдан (Нови Кнежевац)У 9. веку Мађари, племе угро-финског порекла, напуштају Лебедију, своје станиште северно од Црног мора, и нападају Моравску државу на чијем је челу био Сватопук, коју руше у 10. веку. Потом нападају Бугаре који владају Банатом, освајају ове просторе и нападају суседне државе све до пораза код Аугзбурга 955. године. Примају хришћанство и у Риму 1001. године крунисан је први Мађарски краљ Иштван, касније проглашен светим.

Краљ Иштван је кренуо у обрачун са својим противницима унутар мађарске државе и између осталих сукобио се са Ајтоном, кнезом бугарског порекла. Сукоб је настао око, како би то сада рекли, надлежности наплаћивања царина. Иштван је поставио на чело војске легендарног Чанада који је после дугих и тешких битака коначно поразио Ајтона, а потом саградио манастир у славу светог Ђорђа, свеца заштитника који му се по легенди јављао у одлучујућим тренуцима и саветовао га.

Манастир је откривен пре неколико година на територији села Мајдан и сада се раде археолошка испитивања.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming