|
Registracija | Prijavi se!Ba (Ljig)Ba je selo u opštini LJig nalazi se na jugoistočnim padinama Suvobora. U selu je 1873. godine izgrađena crkva posvećena Sv. proroku Iliji.

Kao pandam Drugom zasedanju AVNOJ-a od strane KPJ krajem 1943. godine, polovinom januara 1944. u selu Ba održan je Svetosavski kongres pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini. Svetosavski kongres je u mnogome odlučivao o budućem uređenju Jugoslovenske države. Kao što su glavne odluke bile AVNOJ-a formiranje NKOJ-a koji će do formiranja prve vlade igrali ulogu zakodavnog i izvršnog tela nove države, tako je Svetosavski kongres prihvatio potpuno različita shvatanja po pitanju državnog uređenja posle rata. Saglasio se da se Jugoslavija uredi kao konfederativna država u obliku ustavne i parlamentarne narodne monarhije. Zato je kongres u selu Ba bio reakcija Drugom zasedanju AVNOJ-a novembra 1943. u Jajcu.


Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming