|
Registracija | Prijavi se!Bogovađa (Lajkovac)Manastir Bogovađa

Manastir Bogovađa – Manastir sa crkvom Svetog Đorđa. Osnovan je 1545. godine, spaljen 1789. godine za vreme Kočine krajine, a narodni prvaci Hadži-Ruvim i Hadži-Đera su 1791-1794. godine podigli novu crkvu i konake. U to vreme postaje jedan od važnijih središta otpora protiv Turaka.

Godine 1805. bio je jedno vreme sedište srpskog Praviteljstvujuščeg sovjeta.

Ponovo je spaljen 1813. godine i obnovljen 1816. godine uz pomoć Kneza Miloša. Na temeljima te crkve podignuta je 1852. godine nova. U starom konaku smešten je Muzej I i II srpskog ustanka.

Nedaleko od manastira Bogovađa i danas postoji Hadži-Ruvimova česma, za čiju vodu predanje kaže da ima lekovita svojstva, te da umivši se njome, slepi progledaju, a nepokretni prohodaju. Izvor je, navodno, postojao na tom mestu i pre podizanja crkve, a narod je, verujući u njena svojstva, prozvao Bogova voda. Pretpostavlja se da je odatle proistekao i današnji naziv manastira.
Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming