|
Registracija | Prijavi se!Prolom (Kuršumlija)Prolom Banja jedno je od najmlađih balneolokih centara u Srbiji, ali i u poslednjih deceniju-dve veoma posećeno prirodno lečilište.

Intenzivni razvoj Prolom Banje počinje 1962. godine; nezvanično, lečilište je otvoreno 1968. godine ali je status banje dobilo tek januara 1977. godine, otkada posluje u sastavu Preduzeća „Planinka“, iz Kuršumlije.


Crkva brvnara posvećena knezu Lazaru

U neposrednoj blizini Prolom Banje se nalazi i crkva brvnara posvećena svetom knezu Lazaru. Ovo je jedina takva crkva u Toplici, a zanimljiva je zbog šljiva koje rastu pored nje i uvijaju se uvek u istom smeru. Vremenom se šljive osuše i padnu, ali izrastu nove, opet uvrnute. Objašnjenje za ovu neobičnu pojavu nudi legenda nastala posle Kosovskog boja: po predanju, vojska iz topličkog kraja se okupila pred boj na pričest pred ovu crkvu, a posle pričesti su vojnici napravili šest krugova oko crkve i otišli na Kosovo. Priča se da su majke i mlade snaše uzalud danima čekale pred crkvom vojsku. Sa Kosova se niko nije vratio. Od tog vremena se šljive koje rastu pored crkve uvijaju u smeru kojem su vojnici obilazili crkvu, a žene za njima uvrtale vratove.

Da priče nisu bez osnova, odnosno da je knez Lazar sa glavninom svoje vojske najverovatnije prošao baš ovuda, potvrđuje i poznati putopisac Feliks Kanic u svojoj knjizi „Srbija – zemlja i stanovništvo“.
– Dovoljno je pogledati iole tačnu kartu – kaže Kanic – pa se jasno može videti da je knez Lazar iz Kuršumlije za Kosovo polje izabrao put uz Banjsku reku, jer je to bio najkraći i najsigurniji pravac prema dolini Laba.

U prilog Kanicovoj tvrdnji ide i usmeno predanje koje kaže da je Lazareva vojska prošla pored Banjske reke, da je predahnula pored jednog crkvišta i da se baš tu pričestila. Od tada (1389. godine) narod ovo crkvište naziva Lazarevim, a zbog toga je i buduća crkva brvnara posvećena svetom caru Lazaru srpskom. Zanimljiv je i podatak da su samo dve godine nakon Kosovskog boja, mošti kneza-mučenika ponovo stigle na ovo mesto. Naime, kada je carica Milica uspela da izdejstvuje da se telo njenoga muža prenese sa Kosova u Ravanicu, zahtevala je da se prethodno unese i u ovu malu crkvu. Tom prilikom je, po rečima Ilariona Ruvarca u „Belešci o moštima kneza Lazara“, koja datira iz druge polovine 19. veka, odlučila da se i sama zamonaši.

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming