|
Registracija | Prijavi se!Tekija (Kladovo)Tekija je bila varošica u Đerdapu sa desne strane Dunava u Oršavskoj kotlini, naspram rumunskog grada Oršave.

Tekiju je kao i Donji Milanovac prilikom izgradnje hidroelektrane Đerdap i stvaranjem veštačkog jezera Đerdap, potopio Dunav. Novo naselje sa istim imenom podignuto je iznad jezera na obroncima Miroč planine. Stara Tekija (pre podizanja nivoa Dunava) je važila za mesto koje je imala najviše pilota (kapetani koji su upravljali brodovima kroz usku Đerdapsku klisuru).

Uzvodno od Tekije je klisura Kazan.

Posle Donjomilanovačke kotline, Dunav ulazi u 19 kilometara dugačak Kazan. Tu se nalazi i mesto na kome je Dunav najuži (140m) i najdublji (90m). Pre izgradnje hidroelektrane „Đerdap“ u dubokim virovima Kazana mrestile su se morune i jesetre koje su tu dolazile iz Crnog mora. U Kazanu su gromade i masivi Veliki i Mali Štrbac, s liticama od 800 metara, koje se vertikalno spuštaju u reku. Kamene litice menjaju boju prema suncu i dobu dana, pružajući izuzetan doživljaj. Sa stene Ploče, iznad Kazana, pruža se najlepši pogled na Đerdap. Na izlazu iz Malog kazana nalazi se Hajdučka vodenica, zuzetan arheološki lokalitet, pod Malim Štrpcem.

Prilikom arheoloških istraživanja pronađene su nekropole iz mezolita i gvozdenog doba. Pronađeni su ostaci utvrđenja iz kasnoantičkog perioda, koje je obnavljano u vizantijskom periodu, za vreme cara Justinijana. Lokalitet je bio naseljen sve do XV veka.

Šezdesetih godina prošlog veka lokalitet je bio izletničko mesto, sa cvetnim livadama i izvorskim vodama, odakle je stazom i putem bila moguća šetnja do Trajanove table.

Nakon potapanja puta tokom izgradnje Hidroelektrane Đerdap I, lokalitet je postao livadsko-šumski kompleks površine 7-9 kvadratnih kilometara, sa puno hladovine, cveća i lekovitih trava.
Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming