|
Регистрација | Пријави се!Текија (Кладово)Текија је била варошица у Ђердапу са десне стране Дунава у Оршавској котлини, наспрам румунског града Оршаве.

Текију је као и Доњи Милановац приликом изградње хидроелектране Ђердап и стварањем вештачког језера Ђердап, потопио Дунав. Ново насеље са истим именом подигнуто је изнад језера на обронцима Мироч планине. Стара Текија (пре подизања нивоа Дунава) је важила за место које је имала највише пилота (капетани који су управљали бродовима кроз уску Ђердапску клисуру).

Узводно од Текије је клисура Казан.

После Доњомилановачке котлине, Дунав улази у 19 километара дугачак Казан. Ту се налази и место на коме је Дунав најужи (140м) и најдубљи (90м). Пре изградње хидроелектране „Ђердап“ у дубоким вировима Казана мрестиле су се моруне и јесетре које су ту долазиле из Црног мора. У Казану су громаде и масиви Велики и Мали Штрбац, с литицама од 800 метара, које се вертикално спуштају у реку. Камене литице мењају боју према сунцу и добу дана, пружајући изузетан доживљај. Са стене Плоче, изнад Казана, пружа се најлепши поглед на Ђердап. На излазу из Малог казана налази се Хајдучка воденица, зузетан археолошки локалитет, под Малим Штрпцем.

Приликом археолошких истраживања пронађене су некрополе из мезолита и гвозденог доба. Пронађени су остаци утврђења из касноантичког периода, које је обнављано у византијском периоду, за време цара Јустинијана. Локалитет је био насељен све до XV века.

Шездесетих година прошлог века локалитет је био излетничко место, са цветним ливадама и изворским водама, одакле је стазом и путем била могућа шетња до Трајанове табле.

Након потапања пута током изградње Хидроелектране Ђердап I, локалитет је постао ливадско-шумски комплекс површине 7-9 квадратних километара, са пуно хладовине, цвећа и лековитих трава.


Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming