|
Регистрација | Пријави се!Висока (Ариље)У кањону Великог Рзава, у атару села Висока, налази се топли извор минералне воде-Височка бања. Вода избија из дубина у виду мехурића, на више места поред самог корита, а делом и у самом водотоку. Сами извори су на неприступачном месту. Прилази се једино уз реку и низ реку. Извори су стари 80.000 година. Вода је лековита и људи ту долазе да се лече. Организовање и коришћење бањске воде за лечење почиње 1936. године. Ипак, бања још увек туристички ни минимално није искоришћена.

Вода истиче из подземног колектора (језера) по принципу спојених судова, и под сопственим притиском проналази отворе у стенама где је најмањи отпор, а то је најнижа тачка у кањону Рзава. Истичући из колектора, претходно загрејана у дубљим слојевима и избијајући на површину, меша се са речном водом и хлади се. Овакав тип кањонских извора је “музеј природних термалних раритета”, једини ове врсте у Србији и бившој Југославији. Посебно су ретке “висеће терме”, извори у стенама, изнад корита реке. Изворишта су на 600 метара надморске висине. Поред самог корита а и у самом водотоку вода избија из дубина на више места у виду махурића. Температура воде је око 27°C а припада категорији калијум - магнезијум - хидрокарбонатним, олигоминералним, хипотермалним водама.
Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming