|
Registracija | Prijavi se!Orašac (Aranđelovac)Odlukom Skupštine Srbije 1979. god. Orašac je kao znamenito mesto kategorisan i tako svrstan među nepokretna kulturna dobra od izuzetnog značaja za istoriju i kulturu Srbije. Od 2002. godine u Orašcu se obeležava Dan državnosti Srbije na Sretenje Gospodnje, 15. februara po novom kalendaru.

Prvi srpski ustanak nije izbio ni spontano ni nepripremljeno. Za njegovo podizanje su u tajnosti činjene potrebne pripreme. O tome svedoči događaj u manastiru Voljavča u leto 1803. godine na dan manastirske slave, kada na manastirskom tavanu, topolski knez Matija Jovičića utiče na Karađorđa i Gaju Pantelića da u tom trenutku ne započnu ustanak. Karađorđe dogovara sa Dragutinom Milutinovićem da sa Milošem Kabadrcem dobavlja oružje iz Nemačke. Posle događaja u Voljavči Karađorđe šalje Gaju Pantelića viđenim narodnim prvacima da počnu spremati ljude i šire mrežu.

Nepunih pet meseci posle sastanka u Voljavči, pripreme za ustanak već su bile okončane pa je valjalo postići dogovor pre zime. Za mesto je određen Orašac, a zborno mesto je kuća Stevana Tomića na dan Svetog arhanđela Mihaila. Domaćin Stevan je ženio sina Maksima, pa je bilo prirodno da se zbog dvostrukog povoda okupi veliki broj ljudi.

Kad je veselje poodmaklo, tiho i neupadljivo, prota Atanasije i svi drugi se uputiše ka obližnjoj jaružici. Razboriti prota Atanasije održa poduže slovo, jasno uviđajući da je sloga najbitniji preduslov za ovakav poduhva, a da je najveća opasnost izdaja. Skup je završen zakletvom a učesnici su se razišli u uverenju da je poduhvat doveden do kraja.

Na osnovu ovog dogovora zaverenici su se okupili na drugom zboru u Orašcu 1804. godine. Ovog puta je knez Marko Savić ženio sina Luku. Kako je o dizanju ustanka odlučeno 1803. godine, trebalo je izabrati starešinu i zapovednika koji će predvoditi ustanak protiv Turaka. Na skupu je bilo uglednih ljudi o čemu govori i podatak da je dato pet predloga.

Radovan Samardžić navodi: "Očevidno, na skupu u Orašcu početkom 1804. nisu slučajno Karađorđa izabrali za narodnog predvodnika u buni na dahije. Znali su, svi, i njegov karakter i mere koje je već bio preduzeo. U stvari, on im je postao vođ još u toku pripreme za bunu. I njegova strategijska zamisao bune stoji u produženju njegovog načina pripremanja naroda za zajednički otpor."


Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming