|
Регистрација | Пријави се!Луњевица (Горњи Милановац)Село Луњевица, надомак Горњег Милановца, је чувено по Николи Милићевичу - Луњевици, најбогатијем и највећем трговцу у време српских устанака, деди несрећне краљице Драге, човеку који је свесрдно помагао оба устанка.

Насеља која окружују Луњевицу су доста стара, осим Горњег Милановца који је основан тек 1853. Са североисточне стране се налази село Брусница, које се помиње још у 15. веку. Са запада се село граничи са Млаковцем, које је добило име по извору минералне и лековите воде. Са јужне стране Луњевице налази се насеље Прислоница које припада општини Чачак. Са југозападне стране испод Малог Вујна (745 метара) се налази манастир Вујан.

Стари манастир Обровин настао у доба Немањића, срушен је 1597. године а овај данашњи подигнут је 1805. године на пар км од старог у шуми, заслугом Радисава Милошевића из Прислонице и Николе Луњевица из Луњевића.


Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming