|
Registracija | Prijavi se!AriljeOpština Arilje se nalazi u zapadnom delu Republike Srbije u slivu čistih planinskih reka Rzava i Moravice, pored magistralnog puta Požega - Ivanjica.

Predstavlja sastavni deo Zlatiborskog okruga, i po konfiguraciji zemljišta pripada brdsko-planinskom području sa uskim pojasom ravnice oko reke Moravice.

Udaljeno je od Beograda 195 km, Čačka 46 km, Užica 36 km, Požege 12 km i Ivanjice 28 km.

Najviši vrh opštine je planina Kukutnica u selu Bjeluša sa 1328 metara nadmorske visine. Površina opštine je 349 kvadratnih kilometara na čijem području živi 19.784 stanovnika (prema popisu iz 2002 godine), grupisanih u 22 mesne zajednice.

Prosečna gustina naseljenosti 56,5 stanovnika na kvadratni kilometar. Samo gradsko područje zahvata 668 hektara, a naseljava ga oko 7.000 stanovnika.

Od 1970. godine, Arilje je poznato i po tome što predstavlja epicentar svetske proizvodnje maline. Proizvodnjom maline se u ovom kraju bavi gotovo celokupno stanovništvo, od poljoprivrednih proizvodjača kojim je to osnovno zanimanje do lekara, profesora, službenika koji na ovaj način ostvaruju potrebne dopunske prihode.

Teritorija ariljske opštine je naseljena od davnina što dokazuju arheološka nalazišta pećinskih naselja sa obe strane Velikog Rzava (atar sela Radobuđa) koja datiraju iz paleolita. Kontinuitet neprekidnog boravka ljudskih zajednica se nastavlja i dalje kroz bakarno, bronzano i gvozdeno doba (Trnjaci, Davidovića čair, Cerova).

U 1. veku nove ere ove krajeve zauzimaju Rimljani i pripajaju ih povinciji Dalmaciji. Svedočanstva iz vremena rimske vladavine su lokalitet "Gradina" u selu Brekovu gde je bilo rimsko utvrdjenje i rimski put od današnje Ivanjice prema Požegi dolinom Moravice. Sa propašću rimskog carstva ugasili su se i antički izvori kulture i pismenosti pa su pisani izvori sa ovih prostora iz tog perioda u potpunoj tami.

Tek oko druge polovine 10. veka krajevi oko današnjeg Arilja dolaze na "svetlost dana". Tada su izbeglice iz Larise (Grčka) na mesto današnje ariljske crkve donele mošti Sv. Ahilija. Grčki episkop, veliki propovednik hrišćanstva, živeo je u 4. veku.

Po Sv. Ahiliju je današnje Arilje (nekada Moravice) dobilo ime, a njegov kult se slavi i danas kao narodni praznik i gradska slava (28.maj).

Godine 1219. Sava Nemanjić je ariljski manastir proglasio za sedište moravičke episkopije, koja se prostirala na teritoriji ariljskog, užičkog, valjevskog i čačanskog kraja. U ovom mestu je stolovao srpski pravoslavni episkop a kasnije i mitropolit. Prva katedrala moravičkih episkopa je uništena u 13. veku posle čega je kralj Stefan Dragutin preuzeo građenje nove katedrale na istom mestu. Vreme podizanja postojeće crkve je između 1283-1286. godine. Unutrašnjost je živopisna, a iz razdoblja oko 1296. godine potiču sačuvani ostaci fresaka.

Iz ovog perioda srednjovekovne Srbije potiču i utvrđenja "Golubinjak" iznad Velikog Rzava u selu Visoka i "Gradina" u Brekovu, a uz Rzav u selu Bjeluša nalazi se zaravan "Carevo polje". Na jednom delu zaravni je gomila kamenja koju meštani zovu careva gomila. Prema jednom od narodnih verovanja vojska nekog cara je logorovala ovde i zaostavštinu zakopala ispod gomile kamenja. Drugo verovanje kaže da je tu bila vojska Miroslava, brata Stefana Nemanje a da je kamen prikupljan za izgradnju manastira Župljan. Po trećoj legendi Carevo polje je bilo zborno mesto vojske kneza Lazara na putu prema Kosovu.
Naseljena mesta:

Bjeluša
Bogojevići
Brekovo
Cerova
Dobrače
Dragojevac
Grdovići
Grivska
Kruščica
Latvica
Mirosaljci
Pogled
Radobuđa
Radoševo
Severovo
Stupčevići
Trešnjevica
Vigošte
Virovo
Visoka - Novo!
Vrane
Đedovac

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming