|
Регистрација | Пријави се!ДеспотовацОпштина Деспотовац се налази у источном делу Србије, односно са источне стране Велике Мораве. У свом источном делу Општина је брдско планинског карактера оивичена венцима Кучајских планина, док је западни део равничарског карактера и погодан је за пољопривредну производњу. Скоро целом дужином територије Општине протише река Ресава. Најнижа апсолутна надморска висина износи 130 м, а највиша 1.336 м. (Бељаница). Може се рећи да је Општина Деспотовац саобраћајницама добро повезана са 8 општина које је окружују. Путевима Деспотовац - Свилајнац - Марковац (35) км., Деспотовац - Ћуприја (22 км) и Деспотовац - Јагодина (35 км), општина Деспотовац је повезана са ауто путем Београд - Ниш.

Деспотовац се први пут помиње 1381. године као село Воинци у повељи даровници кнеза Лазара. Године 1882. Милан Обреновић доноси одлуку да се село зове Деспотовац у знак сећања на деспота Стефана Лазаревића и указом га проглашава за варош.

Манастир Манасија

Манастир Манасија или Ресава како је још познат је задужбина Деспота Стефана Лазаревића, наследника Лазара Хребељановића, који је владао Србијом у периоду од 1389. до 1427 године. Манастир се налази недалеко од Деспотовца и у свом комплексу има фортификацију са 11 кула. Време изградње се може утврдити по списима Константина Филозофа који напомиње да је изградња почела још 1406. године али и да је грађена врло дуго, а завршена и освећена по неким летописцима тек 1418. године. Ктитор манастира је хтео да његова задужбина надмаши сва дотадашња дела у Поморављу, па је зато уложио труд да нађе "највештије раднике и најискусније живописце" из свих крајева земље, а за неке се ишло чак и на острва како се сазнаје из списа Константина Филозофа.

У ствари сликари су тражени међу оним мајсторима који су се васпитавали у Солуну и на солунским делима каква су она у Св. апостолима и Св. Димитрију. По ктиторској жељи пређашња уметничка искуства у Србији су морала бити поштована па су тако сликари сабрали сва најлепша дела и створила цркву која ће бити обележје Србије на Морави.

Манастир је опасан зидом са кулама и налази се на стратешки значајном месту, одмах изнад реке Ресаве, где се утврђење могло лакше бранити од евентуалних напада. Утврђење има 11 петоспратних кула од којих су 8 правоугаоне, 2 шестоугаоне и једна квадратна. Изван зидина је ископан шанац широк 10 метара, а дубок 6 метара. Архитектура Манасије је знатно другачија од осталих манастира Моравске Србије јер је грађена од наизменичних камених тесаника везаних дебелим спојницама малтера. Припада групи грађевина развијеног типа тзв. моравске школе. Петокуполна црква највише подсећа на свој узор Раваницу. Припрата је касније дозидана што се може видети на ктиторској композицији где Деспот Стефан Лазаревић држи модел цркве без припрате.
Насељена места:

Балајнац
Баре
Бељајка
Богава
Брестово
Буковац
Двориште
Грабовица
Јасеново
Јеловац - Ново!
Језеро
Липовица
Ломница
Маквиште
Медвеђа
Милива - Ново!
Пањевац
Плажане
Поповњак
Поповњак
Равна Река
Ресавица
Ресавица
Сењски Рудник
Сладаја
Стењевац
Стрмостен - Ново!
Трућевац
Велики Поповић
Витанце
Војник
Жидиље
Златово

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming