|
Registracija | Prijavi se!VlasotinceOpština Vlasotince nalazi se u jugoistočnom delu Srbije na ušću Vlasine u Veliku Moravu, na obroncima Suve planine. U istočnom je delu Leskovačke kotline, na svega pet kilometara od autoputa Beograd–Skoplje i 294 kilometra od Beograda. Okolina Vlasotinca naseljena je vrlo rano. Najstariji poznati tragovi života na ovom području potiču iz neolita mlađeg kamenog doba. Na istorijskim mapama od 13. do 15. veka vlasotinački kraj se uvek nalazio u granicama srpske države. Pod imenom Vlašotinac, Vlasotince se po prvi put pominje početkom 16. veka i to u prvom sačuvanom popisu iz 1516. godine. U dokumentima iz tog perioda sreću se podaci o dobroj naseljenosti ovih krajeva (posebno ravničarskih predela) i dobroj mreži puteva. Za varošicu Vlasotince je proglašeno 1878. godine po oslobođenju juga Srbije od Turaka. Godine 1893. je dobilo prvi urbanistički plan, koji je izradio inženjer Bartos. Bivši vlasotinački srez bio je širi nego sadašnja teritorija opštine Vlasotince. Obuhvatao je više zaplanjskih naselja, deo Lužnice, Crnu Travu, Grdelicu i još nekolicinu pomoravskih sela.
Naseljena mesta:

Aleksince
Batulovce
Boljare
Borin Do
Brezovica
Crna Bara
Crnatovo
Dadince
Dobroviš - Novo!
Donja Lomnica
Donja Lopušnja
Donje Gare
Donji Dejan
Donji Prisjan
Gložane
Gornja Lomnica
Gornja Lopušnja
Gornji Dejan
Gornji Orah
Gornji Prisjan
Gradište
Gunjetina
Jakovljevo
Jastrebac
Javorje
Komarica
Konopnica
Kozilo
Kruševica
Kukavica
Ladovica
Lipovica
Orašje
Ostrc
Prilepac
Prvojne
Ravna Gora
Ravni Del
Samarnica
Šišave
Skrapež
Sredor
Stajkovce
Stranjevo
Svođe
Tegošnica
Vlasotince van varoš
Zlatićevo

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming