|
Registracija | Prijavi se!AleksinacAleksinac leži u istoimenoj kotlini, koja se pruža od Mezgrajske prečage do Stalaćke klisure, na sastavu reka Moravice i Južne Morave. Sam grad zauzima prostor na obe strane reke Moravice, s tim što se veći deo naselja nalazi na njenoj desnoj strani.

Teritorija opštine Aleksinac bila je naseljena još u praistorijsko doba, na šta ukazuje broj lokaliteta sa nalazima iz tog perioda. Na tlu današnje opštine Aleksinac otkrivena su naselja kultura iz srednjeg (oko 4800-4400 godina pre n.e), mlađeg (oko 4400-3800 godina pre n.e) i finalnog neolita (oko 3.800-3.200 godina pre n.e). Samo manji broj nalazišta je otkopavan i proučavan.

Ova teritorija bila je dobro naseljena u antičkom periodu, naročito leva strana Južne Morave. Preko teritorije sa desne strane Južne Morave prolazio je rimski vojni put (Via militaris).

Najstarije podatke o sadašnjim srpskim naseljima na današnjoj teritoriji opštine Aleksinac imamo sa kraja XIV veka i to: o Glogovici, LJubešu, Bovnu i Lipovcu. Počev od XVI veka imamo podatke o Aleksincu i većini sadašnjih naselja na teritoriji opštine Aleksinac. Najstariji podaci nalaze se u defteru za Kruševački sandžak, broj 55 pisanom 1516. godine. Iz njega zaključujemo da su skoro sva sadašnja naselja na toj teritoriji, kao i sam Aleksinac srednjevekovnog porekla.

Od izuzetnog značaja za razvoj Aleksinca je što je od 1833. do 1878. godine bio granično mesto prema Turskoj carevini, pa je preko njega kretala sva robna razmena između Srednje Evrope i Turske, zbog čega je tu postojala carinarnica, karantin i okružni sud koji je izdavao vize za ulazak u Srbiju preko Aleksinca.

Aleksinac je u noći između 5. i 6. aprila 1999.godine bombardovan od strane NATO. Te kobne noći poginulo je dvanaestoro, a teško povređeno četrdesetak građana.

Pod bombama i raketama NATO-a u prah i pepeo pretvoreno je 35 porodičnih kuća i 125 stanova, uništeni su Konfekcija „Morava”, „Betonjerka”, Ugostiteljsko-turističko preduzeće, autobuska stanica...

Sedam razornih projektila bačeno je na grad, gde nije bilo vojnih objekata i donelo je noć smrti i užasa.Naseljena mesta:

Aleksinački Bujmir
Aleksinački Rudnik - Novo!
Bankovac - Novo!
Beli Breg
Belja
Bobovište
Bovan - Novo!
Bradarac
Česta
Ćićina
Crna Bara
Čukurovac - Novo!
Dašnica
Deligrad
Dobrujevac
Donja Peščanica
Donje Suhotno
Donji Adrovac
Donji Krupac
Donji Ljubeš
Draževac
Glogovica
Golešnica
Gornja Peščanica
Gornje Suhotno
Gornji Adrovac - Novo!
Gornji Krupac
Gornji Ljubeš
Gredetin
Grejač
Jakovlje
Jasenje
Kamenica
Katun
Koprivnica
Korman
Kraljevo
Krušje
Kulina - Novo!
Lipovac
Ljupten
Loćika
Loznac
Lužane
Mali Drenovac
Moravac
Moravski Bujmir
Mozgovo
Nozrina
Porodin
Prćilovica
Prekonozi
Prugovac
Radevce
Rsovac
Rutevac
Srezovac
Stanci
Stublina
Subotinac
Šurić
Tešica - Novo!
Trnjane
Vakup
Veliki Drenovac
Vitkovac
Vrćenovica
Vrelo
Vukanja
Vukašinovac
Žitkovac

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming