|
Registracija | Prijavi se!TutinOpština Tutin kao jedna od Sandžačkih opština, nalazi se na teritoriji jugozapadne Srbije i graniči se sa teritorijama 7 drugih opština: Novim Pazarom, Sjenicom, Zubinim potokom i Istokom iz Srbije, a Rožajama, Beranama i Bijelim Poljem iz Crne Gore.

Opština Tutin spada među najviše opštine u Srbiji, sa prosečnom nadmorskom visinom iznad 1.000 m. Ispod 800 m nadmorske visine nalazi se samo 15 kvadratnih kilometara teritorije opštine.

Najstariji nalazi o stanovništvu na teritoriji tutinske opštine potiču iz Delimeđa iz vremena pre 3 000 godina. Po mišljenju mnogih naučnika i istraživača najstariji stanovnici Tutina i Peštera bili su Dardanci koji su ilirsko pleme. Pretpostavlja se da Dardanci i nisu Iliri već neko autohtonije, starije pleme.

Balkansko poluostrvo bilo je na udaru Rimske ekspanzije počev od 2. veka. Ovi krajevi, znači i tutinska opština, ušli su u sastav Rimske provincije Dardanije. Srbi su naselili staroraške krajeve, kojima je pripadala i današnja teritorija opštine Tutin, još početkom 7. veka. Pouzdano se može reći da je u tim krajevima formiran jedan od prvih, ako ne i prvi, srpski plemenski savez iz koga je u 12. veku konstituisana nezavisna srpska država Raška.

Prema predanju današnje ime Tutin dobija 1831. godine prilikom prolaska Husejin-Bega Gradaščevića sa vojskom preko Tutinske teritorije da bi ratovao protiv Turske vojske i reformi koje je sprovodio Sultan Mahmud II.

Kako je Husejinova vojska bila silna i brojna, do tada neviđena, narod je bio iznenađen njenim prolaskom i tutnjavom. Po tome je mesto Donja Mitrova gde je vojska logorovala dobilo ime Tutin.

Drugo predanje govori da je poslednja ilirska kraljica Teuta stolovala na brdu iznad grada, te je po tome dobio ime Teutin grad.

Od 1912. godine Tutin, iako malo mesto, počinje da dobija sve značajniju ulogu kao sedište nove teritorijalno-administrativne jedinice - sreza štavičkog, koji je zvanično konstituisan 1913. godine.

Srez štavički konstituisan posle balkanskih ratova, zadržao je to ime i posle Drugog svetskog rata.Naseljena mesta:

Arapoviće
Baćica
Baljen
Batrage
Biohane
Blaca
Boroštica
Braćak
Bregovi
Brniševo
Bujkoviće
Čarovina
Čmanjke
Crkvine
Čukote
Delimeđe
Detane
Devreč
Dobri Dub
Dobrinje
Dolovo
Draga
Dubovo
Dulebe
Ervenice
Glogovik
Gluhavica - Novo!
Gnila
Godovo
Gornji Crniš
Govanj
Gradac
Guceviće
Guiće
Gurdijelje
Istočni Mojstir
Izrok
Jablanica
Jarebice
Jeliće
Jezgroviće
Južni Kočarnik
Koniče
Kovači
Leskova
Lipica
Lukavica
Melaje
Mitrova
Morani
Naboje
Nadumce
Namga
Noćaje
Oraše
Orlje
Ostrovica
Paljevo
Piskopovce
Plenibabe
Pokrvenik
Pope
Popići
Potreb
Pružanj
Raduhovce
Raduša
Ramoševo
Reževiće
Ribariće - Novo!
Rudnica
Ruđa
Šaronje
Saš
Severni Kočarnik
Šipče
Smoluća
Špiljani
Starčeviće
Strumce
Suvi Do
Točilovo
Velje Polje
Veseniće
Vrapče
Vrba
Zapadni Mojstir
Žirče
Žuče
Župa
Đerekare
Đulije Jezgroviće

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming