|
Регистрација | Пријави се!ТутинОпштина Тутин као једна од Санџачких општина, налази се на територији југозападне Србије и граничи се са територијама 7 других општина: Новим Пазаром, Сјеницом, Зубиним потоком и Истоком из Србије, а Рожајама, Беранама и Бијелим Пољем из Црне Горе.

Општина Тутин спада међу највише општине у Србији, са просечном надморском висином изнад 1.000 м. Испод 800 м надморске висине налази се само 15 квадратних километара територије општине.

Најстарији налази о становништву на територији тутинске општине потичу из Делимеђа из времена пре 3 000 година. По мишљењу многих научника и истраживача најстарији становници Тутина и Пештера били су Дарданци који су илирско племе. Претпоставља се да Дарданци и нису Илири већ неко аутохтоније, старије племе.

Балканско полуострво било је на удару Римске експанзије почев од 2. века. Ови крајеви, значи и тутинска општина, ушли су у састав Римске провинције Дарданије. Срби су населили старорашке крајеве, којима је припадала и данашња територија општине Тутин, још почетком 7. века. Поуздано се може рећи да је у тим крајевима формиран један од првих, ако не и први, српски племенски савез из кога је у 12. веку конституисана независна српска држава Рашка.

Према предању данашње име Тутин добија 1831. године приликом проласка Хусејин-Бега Градашчевића са војском преко Тутинске територије да би ратовао против Турске војске и реформи које је спроводио Султан Махмуд II.

Како је Хусејинова војска била силна и бројна, до тада невиђена, народ је био изненађен њеним проласком и тутњавом. По томе је место Доња Митрова где је војска логоровала добило име Тутин.

Друго предањe говори да је последња илирска краљица Теута столовала на брду изнад града, те је по томе добио име Теутин град.

Од 1912. године Тутин, иако мало место, почиње да добија све значајнију улогу као седиште нове територијално-административне јединице - среза штавичког, који је званично конституисан 1913. године.

Срез штавички конституисан после балканских ратова, задржао је то име и после Другог светског рата.Насељена места:

Араповиће
Баћица
Баљен
Батраге
Биохане
Блаца
Бороштица
Браћак
Брегови
Брнишево
Бујковиће
Чаровина
Чмањке
Црквине
Чукоте
Делимеђе
Детане
Девреч
Добри Дуб
Добриње
Долово
Драга
Дубово
Дулебе
Ервенице
Глоговик
Глухавица - Ново!
Гнила
Годово
Горњи Црниш
Говањ
Градац
Гуцевиће
Гуиће
Гурдијеље
Источни Мојстир
Изрок
Јабланица
Јаребице
Јелиће
Језгровиће
Јужни Кочарник
Кониче
Ковачи
Лескова
Липица
Лукавица
Мелаје
Митрова
Морани
Набоје
Надумце
Намга
Ноћаје
Ораше
Орље
Островица
Паљево
Пископовце
Пленибабе
Покрвеник
Попе
Попићи
Потреб
Пружањ
Радуховце
Радуша
Рамошево
Режевиће
Рибариће - Ново!
Рудница
Руђа
Шароње
Саш
Северни Кочарник
Шипче
Смолућа
Шпиљани
Старчевиће
Струмце
Суви До
Точилово
Веље Поље
Весениће
Врапче
Врба
Западни Мојстир
Жирче
Жуче
Жупа
Ђерекаре
Ђулије Језгровиће

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming