|
Registracija | Prijavi se!SvrljigOpština Svrljig se nalazi u istočnoj Srbiji, na srednjem toku Svrljiškog Timoka, između Niša i Knjaževca i Aleksinca i Bele Palanke. Svrljiška i kotlina Bele Reke,oivičeni su masivom Svrljiških planina, Tresibabom i ograncima Ozrena i Device.

Podigli su ga Rimljani kada su 29. godine pre nove ere konačno pokorili Tračane. Rimljani su u duhu svoga jezika, tračko ime reke Timahos promenili u Timakus i po njemu nazvali svoja dva važna strategijska utvrđenja na putu Niš-Arčal na Dunavu, Timakus maius na Svrljiškom Timoku i Tinakus minus na Belom Timoku.

Formiranjem prve srpske države u 9.veku Svrljig i Timočani ostaju van njene granice, zauzeti od Bugarske, gde pripadaju Vidinskoj kneževini. Od Bugara Svrljig preotimaju Vizantinci, a od Vizantije 1182. godine Stefan Nemanja, tako da tada Svrljig prvi put ulazi u sastav srednjevekovne srpske države. Potom Svrljig prelazi više puta u vizatijske, ugarske i bugarske ruke, a 1254. srpskoj državi ga vraća kralj Uroš Prvi, a Turci ga zauzimaju, kad i Niš, 1386. godine. Posle Kosovske bitke Svrljig se nalazi u tampon zoni između Srbije i Turske. Svrljig, beleže istoričari napada i Musa Kesedžija.

Hajduk Veljko od 1807. diže ustanike protiv Turske i uvom kraju, da bi do odsutne bune došlo, pod vođstvom Radojka Tričkovića Sajtara, 1833.godine, na dan Sv. Marka, kada je ovaj kraj oslobođen od turskog zavojevača i pripojen Kneževini Srbiji.

Svrljiška buna iz 1833. godine nije bila i poslednja buna i rat Svrljižana. Učestvovali su oni i u srpsko-turskim ratovima od 1876.do 1878. godine, Timočkoj buni 1883.godine, velikim ratovim od 1912. do 1918. godine, Drugom svetskom ratu i poslednjim ratnim događanjima.
Naseljena mesta:

Beloinje
Bučum
Burdimo
Crnoljevica
Davidovac
Drajinac
Galibabinac
Gojmanovac
Grbavče
Gulijan
Guševac
Izvor
Kopajkošara - Novo!
Labukovo
Lalinac
Lozan
Lukovo
Manojlica
Mečji Do
Merdželat
Niševac
Okolište
Okruglica
Palilula
Periš
Pirkovac
Plužina
Popšica - Novo!
Prekonoga - Novo!
Radmirovac
Ribare
Slivje
Šljivovik
Tijovac
Varoš
Vlahovo
Željevo
Đurinac

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming