|
Registracija | Prijavi se!RačaOpština Rača je jedna od opština u Republici Srbiji. Nalazi se u centralnoj Srbiji i pripada Šumadijskom okrugu.

Prvi pomen Rače datira još od 1489. godine kada se spominje kao posebna nahija pored Lepenice pod nazivom Radca. Posle Svištovskog mira 1791. godine i u doba Prvog i Drugog srpskog ustanka račansko područje ulazi u okvir oslobođene srpske zemlje, koja je zbog lične slobode, povoljnih prirodnih uslova i relativno slabe naseljenosti postala veoma privlačna za stanovnike neoslobođonih srpskih krajeva pa i okolnih zbežišta. Naseljavanje se vršilo slobodnim zauzimanjem zemlje i u tom periodu su formirana sva naselja na današnjim lokacijama.

Zahvaljujući povoljnom ekonomsko-geografskom i saobraćajnom položaju, Rača se po oslobađanju od Turaka razvila u administrativno-upravno, ekonomsko, kulturno-prosvetno i zdravstveno središte. Godine 1818. formirana je lepenička knežina sa sedištem u Rači, a novom administrativnom podelom na okruge, srezove i opštine 1835. godine Rača postaje sedište lepeničkog sreza kragujevačkog okruga. Lepenički srez je tada imao 27 opština i 60 sela. Prvo Sresko načelstvo bilo je smešteno u zgradi „Turski konak“ u Rači. Rača je tada bila najznačajnije mesto u Lepenici posle Kragujevca.
Naseljena mesta:

Adrovac
Borci
Bošnjane
Donja Rača
Donje Jarušice
Krčmare
Male Krčmare
Miraševac
Popović
Saranovo
Sepci
Sepci
Sipić
Trska
Veliko
Viševac - Novo!
Vojinovac
Vučić
Đurđevo

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming