|
Registracija | Prijavi se!Bačka PalankaBačkopalanačka opština zahvata prostranu površinu jugozapadne Bačke (579 kvadratnih kilometara – to je za oko 100 kvadratnih kilometara više od prosečne veličine vojvođanskih opština, što znači da pripada grupi po površini većih opština u Vojvodini) sa 12 naselja (Bačka Palanka, Čelarevo – 11 km, Obrovac – 9 km, Tovariševo – 14 km, Karađorđevo – 10 km, Mladenovo – 14 km, Nova Gajdobra – 10 km, Stara Gajdobra – 14 km, Silbaš – 20 km, Despotovo – 29 km, Pivnice – 34 km, Parage – 25 km). Pored toga njoj pripadaju i dva manja naselja u Sremu (Neštin – 9 km i Vizić – 13 km), što znači da Dunav koji čini granicu između Bačke i Srema preseca opštinsku teritoriju koja je nepravilnog oblika izdužena u pravcu sever – jug. NJena dužina na liniji Pivnice – Vizić iznosi 40 km, a najveća širina na liniji Mladenovo – Čelarevo je 28 km, dok prosečna širina iznosi 14,5 km.

Opština Bačka Palanka se graniči sa osam opština od kojih su četiri u Bačkoj (opština Bač, Odžaci, Vrbas i Bački Petrovac), tri u Sremu (opština Šid, Sremska Mitrovica i Beočin), i južno od Dunava je Vukovarska opština u Hrvatskoj.

Bačka Palanka se nalazi 40 km zapadno od Novog Sada, 122 km severo-zapadno od Beograda, 107 km južno od Subotice, 323 km južno od Budimpešte i 564 km jugo-istočno od Beča.

Prosečna nadmorska visina opštine Bačke Palanke iznosi oko 80 metara. Teritorija opštine nalazi se u umerenokontinentalnom klimatskom pojasu.

Na osnovu arheoloških nalaza i pisanih dokumenata dokazano je da su na ovim prostorima ljudi živeli neprekidno od praistorije do danas. Prva naselja se podižu u 11. veku, a naziv Palanka se pominje 1593. godine. Od 11 veka na ovim prostorima živeli su Ugari i Srbi (sto potvrdjuju slovenski srpski toponimi: Veliki i Mali Gajić, Golubnjak, Rajkovo, Ristićev put, Uroška bara itd).

Podaci su uzeti iz mađarskih izvora, koji istražuju borbe Arpadovaca ili Arpadovica u 11 veku, te se mogu smatrati pouzdanim. Krajem 16 veka ove prostore zauzimaju Turci, a Karlovačkim mirom 1699. godine ih definitivno napuštaju. Posle toga ovde se naseljava novo srpsko stanovništvo, te nemačko, slovačko i mađarsko.

Verovatno najveći kotlić na svetu nalazi se u Bačkoj Palanci. Kuvanje ovog kotlića održano je prvi put u januaru 2002. godine a za pravljenje ribljeg specijaliteta, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, korišćeni su sledeći sastojci:

150 kg začina
350 kg luka
300 litara paradajza i soli
1700 kg različitih vrsta ribe.
Kapacitet kotlića je 4000 litara.Naseljena mesta:

Čelarevo
Despotovo
Gajdobra
Karađorđevo - Novo!
Mladenovo
Neštin
Nova Gajdobra
Nova Palanka
Obrovac
Parage
Pivnice
Silbaš
Tovariševo
Vizić

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming