|
Registracija | Prijavi se!NišNiš se nalazi u niškoj kotlini uz ušće Nišave u Južnu Moravu. Uži centar grada je na 194 metara nadmorske visine (kod spomenika u centru). Najviša tačka na teritoriji grada je Sokolov kamen, vrh na Suvoj planini (1.523 metara nadmorske visine), a najniža nizvodno od ušća Nišave u Moravu kod mesta Trupale (173 metara nadmorske visine). Područije grada zahvata površinu od 596,71 kvadratnih kilometara, na kome se nalazi Niš, Niška Banja i 68 prigradskih i seoskih naselja.

Geografski, Niš se nalazi na raskrsnici najvažnijih balkanskih i evropskih saobraćajnih pravaca. U Nišu se magistralni pravac, koji vodi sa severa, dolinom Morave iz pravca Beograda, račva na pravac ka jugu, dolinom Vardara prema Solunu i Atini, i pravac ka istoku, dolinom Nišave i Marice prema Sofiji, Istanbulu i dalje ka Bliskom Istoku.

U Nišu se odvajaju i putevi ka severozapadu (prema Zaječaru, Kladovu i Temišvaru) i ka jugozapadu (prema Jadranskom moru).

Svi ovi putni pravci bili su poznati još od najstarijih vremena kao pravci kretanja naroda, robe i vojski. "Via Militaris" u periodu Rima i Vizantije, Carigradski drum u srednjevekovnom periodu u doba Turaka. Danas, to su glavni magistralni evropski pravci na Balkanu, koji Niš čine raskrsnicom Evrope sa Malom Azijom i Crnomorskog područija sa Mediteranom.

Niš, na raskrsnici balkanskih i evropskih puteva, koji povezuju Evropu sa Bliskim Istokom, jedan je od najstarijih gradova na Balkanu i važi od davnina za kapiju Istoka i Zapada.

O nastanku Niša postoji predanje da ga je sagradio kraljević Niša kamenom s obližnje humske čuke. Ima dokaza da je Niš naseljen već u praistorijsko doba. Jedan vojnik iz inžinjerijske jedinice iskopao je 1878. godine iznad tvrđavskog mosta 153 milimetara dugu sekiru-čekić napravljenu od bazalta koga ima u okolini Ostrovice u klisuri Nišave. Druga sekira-čekić od 155 milimetara duga, grublje izrade, nađena je kod starih grobova pokraj Niša, a jedna kremena testera kod Vrežine. Svi nalazi su iz peroda od 4000 godina pre n.e. i mogu se videti u Arheološkom muzeju u Nišu.

Grad je dobio ime od reke Nišave koja kroz njega protiče i koju su keltski prastanovnici zvali Navissos. Svaki osvajač je davao svoje ime gradu. Rimski Naissus, vizantijski Nysos, slovenski Niš, nemački Nissa.

U svojoj najsjajnijoj epohi Naissus je bio jedna od najvažnijih raskrsnica mezijsko-tračko-dardanske putne mreže, jer su se tu slivali putevi od LJeša (na Jadranu), Soluna, Carigrada, Singidunuma (Beograda). U antičko vreme Naissus je bio veoma snažan i neosvojiv kastrum. Zbog svog izvrsnog geografskog položaja Naissus je postao značajna strategijska tačka tako da se Niš pominje u svim vojnim pohodima na Balkanu još od drugog veka. Kod Niša je Klaudije II pobedio Gote 269. godine i spasio Rim velike opasnosti. Konstantin Veliki, rimski imperator (306-337), naslednik Dioklecijana, je Naissus, u kome je rođen 274. godine, ukrasio raskošnim građevinama (Medijana) i učinio ga značajnim ekonomskim, vojnim i administrativnim centrom.

Kroz kapije Niša su prošli mnogi značajni vladari Evrope. 1096. godine krstaški vitez Valter, a 1189. godine duže vreme je u Nišu boravio car Fridrih I Barbarosa koga je svečano dočekao i pozdravio veliki srpski knez Stefan Nemanja i sa njim sklopio savez protiv Vizantije.

Iako na međi istoka i zapada Niš je uvek bio pravoslavni i središte velike niške eparhije koja početkom 13. veka obuhvatala oblast Nišave, Mokrog, Toplice i Svrljiga, a pod Pećkom patrijaršijom njene granice su sezale do Leskovca i Paraćina.

U Nišu je 04. septembra 1998. godine otvoren Konzulat Republike Grčke. Prvo diplomatsko predstavništvo u istoriji Srbije van Beograda.
Naseljena mesta:

Bancarevo
Berbatovo
Berčinac
Brenica
Brzi Brod
Bubanj
Čamurlija
Cerje
Čokot
Čukljenik
Deveti Maj
Donja Studena
Donja Toponica
Donja Trnava
Donja Vrežina
Donje Međurovo
Donje Vlase
Donji Komren
Donji Matejevac
Gabrovac
Gornja Studena
Gornja Toponica
Gornja Trnava
Gornja Vrežina
Gornje Međurovo
Gornji Matejevac
Hum
Jasenovik
Jelašnica
Kamenica
Knez Selo
Koritnjak
Kravlje
Krušce
Kunovica
Lalinac
Lazarevo Selo
Leskovik
Malča
Manastir
Medoševac
Mezgraja
Miljkovac
Mramor
Mramorski Potok
Nikola Tesla
Niška Banja
Oreovac
Ostrovica
Paligrace
Paljina
Pasi Poljana
Popovac
Prosek
Prva Kutina
Radikina Bara
Rautovo
Ravni Do
Rujnik
Sečanica
Sićevo
Supovac
Suvi Do
Trupale
Vele Polje
Vrelo
Vrtište
Vukmanovo

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming