|
Регистрација | Пријави се!НишНиш се налази у нишкој котлини уз ушће Нишаве у Јужну Мораву. Ужи центар града је на 194 метара надморске висине (код споменика у центру). Највиша тачка на територији града је Соколов камен, врх на Сувој планини (1.523 метара надморске висине), а најнижа низводно од ушћа Нишаве у Мораву код места Трупале (173 метара надморске висине). Подручије града захвата површину од 596,71 квадратних километара, на коме се налази Ниш, Нишка Бања и 68 приградских и сеоских насеља.

Географски, Ниш се налази на раскрсници најважнијих балканских и европских саобраћајних праваца. У Нишу се магистрални правац, који води са севера, долином Мораве из правца Београда, рачва на правац ка југу, долином Вардара према Солуну и Атини, и правац ка истоку, долином Нишаве и Марице према Софији, Истанбулу и даље ка Блиском Истоку.

У Нишу се одвајају и путеви ка северозападу (према Зајечару, Кладову и Темишвару) и ка југозападу (према Јадранском мору).

Сви ови путни правци били су познати још од најстаријих времена као правци кретања народа, робе и војски. "Via Militaris" у периоду Рима и Византије, Цариградски друм у средњевековном периоду у доба Турака. Данас, то су главни магистрални европски правци на Балкану, који Ниш чине раскрсницом Европе са Малом Азијом и Црноморског подручија са Медитераном.

Ниш, на раскрсници балканских и европских путева, који повезују Европу са Блиским Истоком, један је од најстаријих градова на Балкану и важи од давнина за капију Истока и Запада.

О настанку Ниша постоји предање да га је саградио краљевић Ниша каменом с оближње хумске чуке. Има доказа да је Ниш насељен већ у праисторијско доба. Један војник из инжињеријске јединице ископао је 1878. године изнад тврђавског моста 153 милиметара дугу секиру-чекић направљену од базалта кога има у околини Островице у клисури Нишаве. Друга секира-чекић од 155 милиметара дуга, грубље израде, нађена је код старих гробова покрај Ниша, а једна кремена тестера код Врежине. Сви налази су из перода од 4000 година пре н.е. и могу се видети у Археолошком музеју у Нишу.

Град је добио име од реке Нишаве која кроз њега протиче и коју су келтски прастановници звали Navissos. Сваки освајач је давао своје име граду. Римски Naissus, византијски Nysos, словенски Ниш, немачки Nissa.

У својој најсјајнијој епохи Naissus је био једна од најважнијих раскрсница мезијско-трачко-дарданске путне мреже, јер су се ту сливали путеви од Љеша (на Јадрану), Солуна, Цариграда, Сингидунума (Београда). У античко време Naissus је био веома снажан и неосвојив каструм. Због свог изврсног географског положаја Naissus је постао значајна стратегијска тачка тако да се Ниш помиње у свим војним походима на Балкану још од другог века. Код Ниша је Клаудије II победио Готе 269. године и спасио Рим велике опасности. Константин Велики, римски император (306-337), наследник Диоклецијана, је Naissus, у коме је рођен 274. године, украсио раскошним грађевинама (Медијана) и учинио га значајним економским, војним и административним центром.

Кроз капије Ниша су прошли многи значајни владари Европе. 1096. године крсташки витез Валтер, а 1189. године дуже време је у Нишу боравио цар Фридрих I Барбароса кога је свечано дочекао и поздравио велики српски кнез Стефан Немања и са њим склопио савез против Византије.

Иако на међи истока и запада Ниш је увек био православни и средиште велике нишке епархије која почетком 13. века обухватала област Нишаве, Мокрог, Топлице и Сврљига, а под Пећком патријаршијом њене границе су сезале до Лесковца и Параћина.

У Нишу је 04. септембра 1998. године отворен Конзулат Републике Грчке. Прво дипломатско представништво у историји Србије ван Београда.
Насељена места:

Банцарево
Бербатово
Берчинац
Бреница
Брзи Брод
Бубањ
Чамурлија
Церје
Чокот
Чукљеник
Девети Мај
Доња Студена
Доња Топоница
Доња Трнава
Доња Врежина
Доње Међурово
Доње Власе
Доњи Комрен
Доњи Матејевац
Габровац
Горња Студена
Горња Топоница
Горња Трнава
Горња Врежина
Горње Међурово
Горњи Матејевац
Хум
Јасеновик
Јелашница
Каменица
Кнез Село
Коритњак
Кравље
Крушце
Куновица
Лалинац
Лазарево Село
Лесковик
Малча
Манастир
Медошевац
Мезграја
Миљковац
Мрамор
Мраморски Поток
Никола Тесла
Нишка Бања
Ореовац
Островица
Палиграце
Паљина
Паси Пољана
Поповац
Просек
Прва Кутина
Радикина Бара
Раутово
Равни До
Рујник
Сечаница
Сићево
Суповац
Суви До
Трупале
Веле Поље
Врело
Вртиште
Вукманово

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming