|
Registracija | Prijavi se!NegotinNegotinska krajina danas se geografski, uglavnom, poistovećuje sa Opštinom Negotin.

Krajina se nalazi na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske. Ravnica, poznata pod imenom Negotinska nizija, proteže se između Timoka i Dunava do lučne brdovite kose Vidrovac-Badnjevo-Bratujevac. Iznad ove kose nastavlja se ravničarski plato sve do planina Deli Jovan i Stol, koje čitavo ovo područje prirodno odvajaju od centralne i zapadne Srbije. Zbog toga, kao i zbog relativno male nadmorske visine, sam grad je na oko 45 metara iznad nivoa mora.

Smatra se da je Negotin naselje koje je nastalo u vreme pada srpske despotovine pod vlast Turaka, 1459. godine. Međutim, najstariji do sada poznati pisani istorijski izvori o Negotinu i Krajini potiču iz turskih popisnih knjiga Vidinskog sandžaka iz XVI veka. Negotin je 1530.godine, na osnovu tih izvora, bio malo seosko naselje sa 55 kuća.

O postanku Negotina ima više legendi. Jedna od njih je i ova:

U današnjem Malom selu (jedan od najstarijih delova Negotina) naselio se neki Negota sa ženom Tinom, porodicom i stadima ovaca, jer je okolina bila bogata bujnom pašom, a okolo doline su se nalazile šume i šumarci. Oko njihovog stana za ovce stvaralo se postepeno naselje i od njihovih imena Nego i Tina, nastalo je ime Negotin.

Druga legenda kaže da su u staro vreme dva velikaša zidali gradove, jedan gde je Negotin, drugi na brdu blizu sela Vidrovca (današnje razvaline Vidrov grada). Kad su završili radove, tada je onaj s brda rekao onom u dolini: “Ja sam bolji grad načinio, nego ti!” Od “nego ti” postalo je ime Negotin.

Sva obeležja tipičnog sela Negotin ima do prve polovine XVIII veka. Značajnije promene statusa Negotin beleži u vreme austrijske okupacije (1718-1739) kada, po popisu iz 1736. godine, dostiže sto kuća. Sa porastom stanovništva Negotin dobija i veći vojni značaj. Izgradnjom raznih odbrambenih objekata Austrijanci od Negotina stvaraju naselje koje ima status utvrđene varoši. U vreme austrijske vladavine prvi put se zvanično upotrebljava naziv KRAJINA. U mapama je obeležen Krajinski Dištrikt koji tada ima 32 naselja.

Turci u Krajini ponovo uspostavljaju vlast 1739. godine.

U drugoj polovini XVIII veka oblasti Krajine i Ključa predstavljaju sultanijin feud (pripadaju sultanovim kćerima) i kao takve čine oblast sa izvesnim stepenom autonomije jer u njima nisu sudili Turci nego srpski knezovi.

Turska vojska napušta Negotin 1789. godine, ali ni austrijska uprava ne traje dugo. Nakon Svištovskog mira, 1791. godine, Krajina je ponovo uključena u sastav Vidinskog sandžaka, kojim tada upravlja odmetnik od sultana Pazvan-oglu.

Tek poraz Pazvan-Oglua kod Banje 1806. godine, njegova smrt sledeće godine i srpsko-rusko vojna saradnja uključili su Krajinu u vrtlog Prvog srpskog ustanka.

Najsvetlije stranice svoje istorije, koje je obeležio Hajduk Veljko herojskom odbranom Krajine od Turaka, Negotin ispisuje između 1811. i 1813. godine. Posle smrti negotinskog oborkneza Mihajla Karapandžića, Sovjet i Karađorđe premeštaju Veljka iz Banje u Negotin gde on kao vojvoda Krajinski, čuva istočnu granicu Srbije, obezbeđuje red i mir u Krajini, utvrđuje Grad i šančeve oko njega.

Na taj način Negotin dobija značajnu ulogu u obezbeđenju srpske granice prema turskoj vidinskoj armiji. Međutim Veljko gine jula 1813. nakon čega Turci osvajaju Negotin i čitavu Krajinu.

Sultan 1833. Hatišerifom potvrđuje pripajanje šest nahija Kneževini Srbiji.

U novim teritorijalnim podelama Srbije, Negotin zauzima značajno mesto. Najpre postaje sedište Kapetanije, a od 1834. i sedište velikog sredarstva, zatim okružja i sedište jednog ili više srezova. Od 1835. Negotin je centar Dunavsko Timočke vojne oblasti.

Srpska vojska, nakon oporavka na grčkim ostrvima Vido i Krf, odlazi 1916. na Solunski front. U borbama koje su vođene na ovom frontu značajnu ulogu ima XIII pešadijski puk “Hajduk Veljko” u sastavu Druge armije, koja ima glavnu ulogu u proboju Solunskog fronta. Posle proboja Solunskog fronta, 1918. godine, XIII puk, kao ni druge srpske jedinice, nije mogao da učestvuje u oslobađanju istočne Srbije. Taj zadatak dobijaju savezničke vojne jedinice pod komandom francuskog generala Žuinja Gambete, koji 21.X 1918. godine na čelu konjičke brigade i marokanskih jedinica ulazi u Negotin.

Manastir Bukovo

Ime manastira po predanju potiče od „bukovih šuma“ ili ptice „buka“ koje su živele ovde u nekadašnjim ritovima.

Nalazi se na tri kilometara zapadno od Negotina na putu za Zaječar na padini Bratujavačke kose, okružen šumom. posvećen Svetom ocu Nikolaju Čudotvorcu.

Smatra se da je podignut u vreme Kralja Milutina, krajem XIII ili početkom XIV veka i da ga je gradio Arhiepiskop Nikodim. Prema arhitektonskim i stilskim karakteristikama, manastiska crkva Svetog Nikole ima sličnosti sa moravskim stilom gradnje koji je karakterističan za period srpske Despotovine (XV vek). Najstarije i najvrednije freske su: Bogorodica sa Hristom - na svodu i freska Arhanđela Mihajla na ulazu u Crkvu. Poslednji sloj živopisa je rađen 1902. godine u romantičarskom maniru po nacrtu Steve Todorovića. Freske je uradio njegov saradnik, slikar iz Knjaževca, Milisav Marković. Zvono je manastiru poklonio Knjaz Miloš Obrenović, tridesetih godina XIX veka.Naseljena mesta:

Aleksandrovac
Braćevac
Brestovac
Bukovče
Crnomasnica
Čubra
Dupljane
Dušanovac
Glogovica
Jabukovac
Jasenica
Karbulovo
Kobišnica
Kovilovo
Mala Kamenica
Malajnica
Mihajlovac
Miloševo - Novo!
Mokranje - Novo!
Plavna
Popovica
Prahovo
Radujevac
Rajac - Novo!
Rečka
Rogljevo - Novo!
Samarinovac
Šarkamen - Novo!
Sikole
Slatina
Smedovac - Novo!
Srbovo
Štubik - Novo!
Tamnič
Trnjane
Urovica
Veljkovo
Vidrovac
Vratna - Novo!

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming