|
Registracija | Prijavi se!Ljubodrag Duci SIMONOVIĆ
(Košarkaš, dr filozofskih nauka, kritičar modernog sporta.)

Duci je u javnosti poznat kao jedan od najboljih košarkaša sveta i kao čovek koji 1972 napušta olimpijski tim iz protesta. Svi su se dogovorili da napuste igru jer su bili prevareni, nepravedno izgubivši trku za zlato od strane nadopingovanog autsajdera Puerto Rika (za koga je utvrđeno da su barem dvojica igrača bili dopingirani a FIBA nije poništila utakmicu!). Igrači se dogovorili da svi napuste ove i inače vrlo dramatične igre međutim jedino je Duci imao obraza da održi datu reč.

Nakon sportske karijere, intelektualno se izgrađuje, postaje magistar pravnih nauka (nije doktorirao zbog smrti mentora), doktor filozofskih nauka i "prećutno", doktor iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja. Prećutno, zbog ideja koje bi dovele u pitanje instituciju koja bi mu izdala tu titulu. Počinje kritički da piše o degeneraciji modernog, posebno olimpijskog sporta gde su nečasne igre, doping, laži i pohlepa (ne samo politika!), nažalost neizbežne pratilje (sve besmislenijih) Igara. Poznat je dr Simonović možda još više po svojoj izvrsnoj knjizi "Pobuna robota". Teza je da je sport kakav je danas zapravo igra drogiranih robota i prljavog novca i kao takav nema apsolutno nikakvih veza s izvornim antičkim načelima, a vrlo malo sa moralnim ili ljudskim vrednostima.

Dela (objavljena uz saglasnost autora)

DelaKomentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.
© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming