|
Registracija | Prijavi se!Pavle SIMIĆ
(slikar, ikonopisac)

Rođen: Novi Sad 1818.
Umro: Novi Sad, 17.01.1876.

Pavle Simić je studirao na umetničkoj akademiji u Beču. Isticao se naročito kao portretista (portret Probojčevića, Žena sa belim okovratnikom, Muškarac sa belim prslukom, Milica Stojadinović-Srpkinja). Oslikao je veliki broj ikonostasa, uglavnom u Vojvodini (manastir Kuveždin, Nikolajevska crkva u Novom Sadu, Saborna crkva u Somboru i dr.). radio i istorijske kompozicije (Majski sabor 1848., Ilija Birčanin predaje harač, Hadži Ruvim i Hadži Đera).

Predstavnik je prelaznog stilskog doba između klasicizma i romantizma u srpskom slikarstvu.

Slika Pavla Simića „Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine“ se nalazi u galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Ovo delo predstavlja, prema rečima kustosa Snežane Mišić, vizuelni dokument najznačajnijeg političkog događaja 19.veka u životu srpske etnije u Habzburškoj monarhiji – trenutak stvaranja Srpske Vojvodine. Galerija je ovu sliku, za koju se dugo verovalo da je uništena, pribavila za svoju kolekciju 1976. godine putem međumuzejske razmene sa Mađarskim narodnim muzejom i Mađarskom narodnom galerijom u Budimpešti. Od tada, ona je izložena u stalnoj postavci srpskog slikarstva 19. veka u kojoj i danas zauzima centralno mesto.
Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.
© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming