|
Регистрација | Пријави се!Захарије ОРФЕЛИН
(књижевник, бакрорезац, писар, учитељ, типограф, коректор, просветитељ)

Рођен: 1726., Вуковар
Умро: 1785. Нови Сад

Захарије Орфелин је био књижевник, бакрорезац, учитељ, писар у митрополији, типограф, коректор штампарије у Венецији и Бечу, цртач, просветитељ, издавач календара и уџбеника и преводилац са руског. Од његових дела најзначајјнији је спис Живот Петра Великог, које је илустровао успелим бакрорезима.

За своју монографију о славном руском цару прикупио је знатну литературу и користио бројне изворе, руске и западноевропске, међу осталима дела Ломоносова и Voltaire-a. Петра Великог велича као просвећеног владара и реформатора који из своје земље прогони глупост и дивљину.

Књига има и сасвим одређену патриотску мисију јер скреће руском двору пажњу на српски народ. Педантно бележење догађаја довео је Орфелин у склад са раскошном ликовном опремом књиге за коју је израдио бакрорезне карте, илустровао је портретима и медаљама учинивши је тако правим штампарских и графичким ремек-делом, једном од најлепше опремљених српских књига све до данас.

Као књижевно дело та се књига може сматрати зачетком српског историјског романа. Већ 1774. прештампана је у Русији, а њоме се користио и Пушкин.

Познати су Орфелинови стихови Плач Сербији.

Покретач је и првог српског часописа – Славено-сербскиј магазин, Венеција 1768.

Многе непознанице оставио је сам Орфелин јер је, ко зна због чега, мистификовао свој живот и рад и заметао трагове. И о његовом презимену, које је сам узео, постоје једино претпоставке. Да је настало спајањем античких митолошких имена Орфеј и Лин, везује се, затим, уз француску реч orphelin (сироче) али и уз име француског медаљера Orphelin-a из седамнаестог века. Презиме Стефановић, под којим се такође помиње, није никада и нигде употребио и оно није начињено према очевом имену.

Прва Орфелинова биографија објављена је за његовог живота, 1776., у лексикону угарских писаца ученог мађарског пијаристе Елека Хоранyиа и садржи податке које ниједан каснији извор није довео у сумњу.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.
© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming