|
Registracija | Prijavi se!Paja JOVANOVIĆ
(slikar)

Rođen: Vršac 16. jun 1859.
Umro: Beč 30.novembar 1957.

Paja Jovanović je predstavnik akademskog realizma.

Prvu izložbu Jovanović je priredio u Londonu 1884., sa galeristom Valisom u galeriji Frenč, i ona mu otvara vrata slave. Kupci ga obasipaju porudžbinama, kritičari hvale.

Najveći deo života je proveo u Beču, gde je bio i profesor na akademiji.

U prvoj fazi stvaralaštva slika žanr-prizore sa folklornim temama iz Crne gore i Albanije (Guslar, Mačevanje, Krvna osveta), posle toga velike kompozicije iz srpske istorije (Seoba Srba, Proglašenje zakonika Cara Dušana, Ženidba Dušanova). Od 1906. posvećuje se portretu i stiče evropski glas kao portretista vladara, aristokrata i bogataša.

Poznata je anegdota da početkom prošlog veka nijedna poštena srpska kuća nije bila bez neke reprodukcije Paje Jovanovića na zidu, a da su originali bili po inostranstvu. Podatak po kome je Paja Jovanović naslikao i nacrtao oko četiri hiljade dela, od kojih je samo deset odsto u Srbiji, moguće dokazuje verodostojnost navedene anegdote.

Neko je rekao da bi svaki mladić, koji smatra da je umetnost šarati po tek okrečenim zidovima, trebao da pogleda ovu sliku pre nego što napravi svoj "umetnički rad". Paja Jovanović je ovu sliku naslikao kada je imao 23 godine.

Predsednik Josip Broz Tito je 1947. godine pozvao velikog portretistu u Beli dvor na Dedinju, da ga u društvu sa još sedam umetnika portretiše.

Paja Jovanović je uradio veliki crtež upoznavajući se sa likom maršala, koga je prvi put imao priliku da vidi uživo.

Tito je po nekoliko sati dnevno pozirao u maršalskoj uniformi. Jovanović je crtež brzo završio i napustio dvor, ali se u ateljeu dobro namučio tražeći najbolju pozu.

Sačuvana su tri Jovanovićeva portreta Tita s malim izmenama. Najreprezativniji je sa stisnutom šakom oslonjenom na sto. Postoji priča da je slika bila zabranjena za reprodukovanje jer je Titova pesnica na Trstu.

Hermina Jovanović nadimak Muni rođena Dauber je bila model Paje Jovanovića, njegova inspiracija, njegova muza.

Korišćen deo teksta iz Vodiča Muzeja Paje Jovanovića

LinkKomentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.
© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming