|
Registracija | Prijavi se!ZOGRAFI
(Slikari)

Zografi iz porodice Astrapa Mihailo i Evtihije

Bogorodica Ljeviška jedina je sačuvana srednjovekovna srpska saborna crkva. Ona je bila glavna crkva Prizrena, a podigao ju je kralj Milutin uz pomoć prizrenskih episkopa Damjana i Save između 1306-1309. godine na osnovi, delimično i delovima ranije gradske katedrale. Arhitekta – protomajstor Nikola je podigao hram sa pet kupola kome je dodata priprata sa spratom nad kojim je zvonik koji stremi visoko iznad kuća Prizrena i naglašava duhovni centar u gradu koji je bio jedan od omiljenih obivališta vladara, posebno poslednjeg Nemanjića.

Prizranska katedrala prvi je očuvani spomenik dvorske slikarske radionice kralja Milutina. Slikari Mihailo i Evtihije iz porodice Astrapa vesnici su novog, narativnog stila. Poštujući staru monumentalnost iskazanu veličinom kompozicija i figura, utkali su u stari program i scene nove cikluse, scene, epizode, međuscene, motive koji su verna ilustracija crkvenih tekstova.

Manastir Studenica je sagradio u drugoj polovini 12. veka Stefan Nemanja, osnivač srednjovekovne srpske države, ubrzo nakon abdikacije. On je najveći i najbogatiji od svih manastira Srpske pravoslavne crkve. Dva njegova glavna spomenika, Bogorodičina crkva i Kraljeva crkva, sagrađena su od belog mermera i sadrže neprocenjive kolekcije vizantijskih živopisa iz 13. i 14. veka.

U Kraljevoj crkvi se nalaze najlepše freske, koje su oslikali dvorski slikari Mihailo i Evtihije. Oni su oko 1314. godine prikazali ciklus scena iz Bogorodičinog života koji je svrstan u vrhunske radove vizantijske umetnosti. Nakon rada na Perivleptu na Ohridu i slikanja više srpskih crkava (Bogorodica Ljeviška, Žiča, Staro Nagoričino, Gračanica itd.) za kralja Milutina, ovi slikari su našli savršenstvo ekspresije svog stila upravo u Studenici: gustina oblika i volumetrijsko crtanje lica kombinovano sa zapanjujućom tehnikom koja je, po stepenu perfekcije, veoma bliska ikonama, sa jakim svetlim bojama i senkama i svetlima urađenim a secco.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.
© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming