|
Регистрација | Пријави се!ЗОГРАФИ
(Сликари)

Зографи из породице Астрапа Михаило и Евтихије

Богородица Љевишка једина је сачувана средњовековна српска саборна црква. Она је била главна црква Призрена, а подигао ју је краљ Милутин уз помоћ призренских епископа Дамјана и Саве између 1306-1309. године на основи, делимично и деловима раније градске катедрале. Архитекта – протомајстор Никола је подигао храм са пет купола коме је додата припрата са спратом над којим је звоник који стреми високо изнад кућа Призрена и наглашава духовни центар у граду који је био један од омиљених обивалишта владара, посебно последњег Немањића.

Призранска катедрала први је очувани споменик дворске сликарске радионице краља Милутина. Сликари Михаило и Евтихије из породице Астрапа весници су новог, наративног стила. Поштујући стару монументалност исказану величином композиција и фигура, уткали су у стари програм и сцене нове циклусе, сцене, епизоде, међусцене, мотиве који су верна илустрација црквених текстова.

Манастир Студеница је саградио у другој половини 12. века Стефан Немања, оснивач средњовековне српске државе, убрзо након абдикације. Он је највећи и најбогатији од свих манастира Српске православне цркве. Два његова главна споменика, Богородичина црква и Краљева црква, саграђена су од белог мермера и садрже непроцењиве колекције византијских живописа из 13. и 14. века.

У Краљевој цркви се налазе најлепше фреске, које су осликали дворски сликари Михаило и Евтихије. Они су око 1314. године приказали циклус сцена из Богородичиног живота који је сврстан у врхунске радове византијске уметности. Након рада на Перивлепту на Охриду и сликања више српских цркава (Богородица Љевишка, Жича, Старо Нагоричино, Грачаница итд.) за краља Милутина, ови сликари су нашли савршенство експресије свог стила управо у Студеници: густина облика и волуметријско цртање лица комбиновано са запањујућом техником која је, по степену перфекције, веома блиска иконама, са јаким светлим бојама и сенкама и светлима урађеним a secco.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.
© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming