|
Регистрација | Пријави се!Петар ДОБРОВИЋ
(Сликар)

Рођен: Печуј, Мађарска, 14. јануара 1890.
Умро: Београд, 27. јануар 1942.

Петар Добровић је рођен у имућној и образованој српској трговачкој породици.

Добровић је напустио будимпештанску академију, да би отишао у Париз, где је у периоду од око две године (1912–1914), немиран, истраживачког духа, много путовао између Мађарске и Француске и под утицајима сезанизма и кубизма створио серију постсезанистичких и посткубистичких, геометризованих цртежа.

Прво путовање у Париз и поред Добровићеве припремљености и формираног избора узора, од Пола Сезана до кубиста, није могло да не наметне неке нове и неке старе идеје, остављајући дубоки траг на уметников сликарски сензибилитет и ликовни израз.

Бурног темперамента и ангажованог, чак анархистичког духа, заинтересован за свет око себе, Добровић се 1918. године повезује са српским војницима и учествује у војној побуни Шестог пешадијског пука у Печују, против владиних војних снага. Тада је ухапшен као цивил и одведен у затвор Будимпешту. Међутим, када је Аустроугарска капитулирала и букнула мађарска Карољијева револуција, „револуција хризантема”, Добровић је, искористивши расуло власти, успео да се спаси из затвора и уз помоћ пријатеља дође у Нови Сад, где му је гостопримство пружила угледна породица Хаџи. Овде упознаје младу Олгу Хаџи, која ће му после неколико година постати супруга и остати трајно одани чувар и документариста његовог опуса.

Од 1918. је живео у Београду, где је био професор Уметничке академије.

У додиру са струјама савременог сликарства код њега превладава ликовни речник Ван Гога, Сезана, Лотеа. Од 1926. су за Добровића Матисеова фовистичка палета и Модиглианијев линеаризам путоказ у постизању личних изражајних могућности.

Дела: пејзажи (Далмација, Венеција, Женева), акт, портрети (Крлежа, М.Ристић, П.Добровић)

5. јуна 1974. у Београду је отворена Галерија Петра Добровића.
Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.
© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming