|
Registracija | Prijavi se!Konstantin DANIL
(Slikar)

Rođen: Lugoš, danas Rumunija, 1798
Umro: Veliki Bečkerek (Zrenjanin) 25.05.1873

Konstantin Danil predstavnik je srpskih bidermajera. Bidermajer je stil koji su naši umetnici naučili u Beču a koji se vezuje prvenstveno za portretno slikarstvo. Učio je u Temišvaru kod Arse Teodorovića u periodu 1812—1816 .

Po njegovom pričanju, tada najugledniji srpski slikar Arsa Teodorović, stari majstor ga je isterao zbog ljubomore, videvši veliku darovitost i naglo napredovanje svog učenika. Danil međutim nije tada napustio Temišvar, nego je stupio u radionicu jednoga od trojice bečkih akademskih slikara, koji su u to vreme stalno živeli u banatskoj prestonici. Početkom dvadesetih godina. Danilu se gubi trag. Može biti da je već i tada otišao na kraće vreme u Beč i Minhen.

Prvi svoj ikonostas je izradio u sabornoj crkvi u Pančevu (1833.), a posle i u crkvama u Uzdinu, Temišvaru, Dobrici i Jarkovcu. Naslikao je veliki broj ikona i jednu mrtvu prirodu. Značana ostvarenja dao je u portretu (Pavle Kengelac, Gospođa Teteši).

Njegovi radovi se smatraju najvišim dostignućima srpskog slikarstva u Vojvodini oko sredine 19. veka.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

Za dodavanje komentara i fotografija neophodno je da budete registrovani.
Ukoliko ste već registrovani prijavite se.
© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming