|
Регистрација | Пријави се!Ана АТАНАСКОВИЋ
(Списатељица, песникиња, новинар.)

Рођена у Крушевцу 27. новембра 1973. године. Детињство је провела у селу Јасика, у кући тик поред Западне Мораве), где је завршила средњу економску школу, смер економски техничар. Још у средњој школи је написала три романа, који су остали као документ, откуцани на писаћој машини.

Године 1992. Ана Атанасковић је дошла у Београд, на студије енглеског језика и књижевности, на Филолошком факултету и у њему остала да живи. Током тог периода почиње да пише песме.

Веома се поноси на свој писмени рад из предмета Енглеска књижевност II, код чувеног професора Слободана Вукобрата. То јој је дало подстрек да пише, и да се издвоји.

Филолошки факултет у Београду, одсек Енглески језик и књижевност је завршила 1997. године, а већ следећег дана се запослила као професор енглеског језика у ЕТШ “Никола Тесла” у Београду, где и сада ради.

У јануару 2006. године добила награду за писмо месеца у часопису ELLE, што јој је дало подстрек, јер је знала да је написала нешто добро и била уверена да тај текст мора да се свиди и другима.

Прву књигу, збирку прича "Београдске мајске приче", објавила је 2006. године, у издању Књижевне омладине Србије.

Њену другу књигу роман "Дует душа", објавила је издавачка кућа “Магнет”, 2007. године, као прво и једино издање домаћег аутора те издавачке куће.

Трећа књига Ане Атанасковић, роман "Јелена Анжујска", доживела је два издања. Прво, у “Feniks librisu”, 2008.године, и друго, у ”Арт пројекту” (у сарадњи са издавачком кућом Кордун у САД) 2009. године.

Победник је конкурса за кратку причу о лаванди у организацији Bonux-a и часописа Sofia, 2008. године и акције за најбољи приказ књиге, “Ручак са Исидором Бјелицом”, у организацији часописа Лиса и издавачке куће Лагуна, 2010. године.

Писала је текстове за модни часопис ELLE, започевши рубрику о познатим женама (издања јул, август, октобар 2009. године).

Промоцију романа "Јелена Анжујска" имала је и у Њујорку, у СПЦ на Менхетну, августа 2010. године. У Америци је одржала и предавање у Филаделфији, "Никола Тесла и жене", као учесник на Tesla Energy Independence Celebration.

Радила je и као новинар у редакцији часописа VipTripDiplomatic од броја 1 до 10 (поред чланака о писцима радила је и интервјуе са:
Клеверсоном Гордоба Клеом,
јапанским амбасадором Њ.Е. Тошиом Цунозакијем,
бразилским амбасадором Њ.Е. Алешандре Адор Нетом,
туниским амбасадором Њ.Е. Амаром Бен Ламином,
турским амбасадором Њ.Е. Али Риза Чолаком,
мароканским амбасадором Њ.Е. Абделахом Зегуром,
словеначким амбасадором Њ.Е. Францом Бутом и
индонежанским амбасадором Њ.Е. Семјуелом Самсоном).


29. марта 2012. године је успешно одбранила мастер рад, смер Маркетинг и трговина, на Универзитету Сингидунум (тема мастер рада "Специфичности пропаганде и рекламе у издаваштву").

Уводни део романа "Јелена Анжујска" је уврштен у књигу "Манастир Сопоћани" у издању Светигоре.

Четврта књига (роман) „Моја љубав Никола Тесла“ је објављена у априлу 2013. године у издању ИП Smart. То је прича о Катарини Џонсон која није била као друге жене које су волеле Теслу. Она је била посебна јер га је искрено волела од дана када га је упознала па до саме смрти.

Поводом 122 године од доласка Николе Тесле у Београд, на позив удружења “Српски кривак” одржала је унапређено предавање „Тесла и жене“ у удружењу Милутин Миланковић у Београду 2. јуна 2014. године.

Дела:
Збирка прича "Београдске мајске приче" 2006., Књижевна омладина Србије,
роман "Дует душа" 2007., Магнет,
роман "Јелена Анжујска" 2008., Feniks Libris,
друго издање "Јелена Анжујска" 2009., Кордун (САД) и Art Natron,
предавање "Тесла и жене" на Tesla Energy Independence Celebration, 2010., Филаделфија,
чланци у часопису ELLE, јул, август, октобар 2009.,
стални сарадник и новинар у часопису VipTripDiplomatic (број 1-10 тј. децембар 2010 – децембар 2013), интервјуи са амбасадорима и чланци о путовањима писаца,
мастер диплома на Универзитету Сингидунум у Београду на тему "Специфичности пропаганде и рекламе у издаваштву"; студија случаја ИП Лагуна, 2012.,
роман "Моја љубав Никола Тесла", 2013., Smart,
предавање "Тесла и жене" у Удружењу Милутин Миланковић, 2014.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.
© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming